Mobile menu openmenu
Mapy počasí

Mapy počasí s plynoucí animací

Nový sníh v Alpách i Pyrenejích

14. 4. 2018 | Poslední aktualizace: 00:00 14. 4. 2018 | ms, meteocentrum.cz
  • Facebook
  • Twitter/X
  • RSS
A léto na východě Evropy... Nový sníh v Alpách i Pyrenejích Zdroj fotografie: 123rf.com Polovina dubna vůbec neznamená, že by všude v Evropě bylo definitivně po zimě. V posledních dnech působila v západní Evropě tlaková níže, která se propadla až na jih ke Španělsku. Zde pak byly zaznamenány nejen poměrně nízké teploty, ale také napadla spousta sněhu v horách. V Pyrenejích běžně kolem půl metru, včetně třeba známého zimních střediska Andorry. Sněžilo i ve francouzské části Pyrenejí a zdaleka nejen na vrcholcích. V centrálním Španělsku v okolo hlavního města Madrid se denní teploty pohybovaly jen kolem 10 °C.

Přívaly jarního sněhu byly zaznamenány i v Alpách, hlavně tedy jižních - třeba v Itálii nebo Slovinsku. Zde je to ale mnohem běžnější situace v polovině dubna, zvlášť když se to týká jen vyšších nadmořských výšek. Ve velké části Itálie - pak byly v uplynulých dnech zaznamenány i silné bouřky s krupobití, jasně naznačující, že začíná teplá bouřková sezona. I to souviselo s výše zmíněnou tlakovou níží, která postupně dosáhla až do Středomoří a rozproudila zdejší jinak klidnější vzduchové hmoty.

Hodně teplo panuje na východě Evropy - Balkán, Ukrajina nebo Slovensko a i Polsko zaznamenávají letní teploty, dokonce i v tom Polsku dosahují na 25 °C, na Balkáně ještě o malý kousek výše. Týká se to i Bulharska a Rumunska. A na západě Turecka, tedy části přiléhající k Evropě, bylo naměřeno v pátek dokonce už i tropických 30 °C. Doba letní dovolených u moře se zkrátka už blíží, i když zatím tomu trochu brání ještě chladnější moře. To bude potřebovat ještě pár týdnů na pěkné vyhřátí.



Příští týden se navrátí letní teploty

Příští týden se navrátí letní teploty

Po poměrně dlouhé studené verzi dubna se situace od víkendu začne výrazně měnit. Zatímco ve čtvrtek očekáváme teplotní maxima kolem 9 °C s krupkovitými přeháňkami a sněžením zpočátku i v nižších polohách, v neděli bude už přes 20 °C. A příští týden se teploty budou dostávat i přes 25 °C.

24. 4. 2024
Ve středu řekne zima své poslední slovo, rozloučí se sněžením a vydatným deštěm

Ve středu řekne zima své poslední slovo, rozloučí se sněžením a vydatným deštěm

Po týdnu trvajících podprůměrných teplotách čekají Moravu a Slezsko před citelným oteplením ještě vydatné srážky a někde i přívaly sněhu.

23. 4. 2024