Mobile menu openmenu
Mapy počasí

Mapy počasí s plynoucí animací

Pátek třináctého přinesl bouřky

13. 4. 2018 | Poslední aktualizace: 00:00 13. 4. 2018 | ms, meteocentrum.cz
  • Facebook
  • Twitter/X
  • RSS
Spadlo i přes 20 mm vody, na Labi i povodňový stupeň. Pátek třináctého přinesl bouřky Zdroj fotografie: 123rf Duben ještě není ani v polovině a Česko zažilo den, který měl ledascos společného s létem. Teplotně tedy ne úplně, ale objevily se bouřky. Ty se začaly vytvářet krátce po poledni na jihu Čech a během odpoledních hodin se zformovaly do protáhlého pásma, které postupně směřovalo k severovýchodu a zasáhlo většinu Čech. Moravu nikoliv, zde pršelo naopak poměrně vydatně už dopoledne a ráno.

V bouřce se objevilo nejvíce srážek na stanici Verneřice v okrese Děčín, kde napršelo vysokých 22 mm srážek za zhruba tři hodiny. Je to tedy déšť vydatný, i když na letní bouřky neměl přece jen ani zdaleka. Srážky ale překvapivě dokázaly zvednout hladiny říček v Podkrkonoší, kde se k bouřkovému dešti přidaly ještě i zbytky tání posledního sněhu, který tu stále leží. I díky tomu byl v podvečer zaznamenán stupeň povodňové aktivity na horním toku Labe. Samozřejmě jen dočasně.

Bouřky v půlce dubna žádná vzácnost nejsou, nevyskytly se letos ostatně ani teprve poprvé, byly zaznamenány už v minulém týdnu. Není ani překvapivé, že v horách bouří nad zasněženými vrcholy, to je v dubnu také běžná věc. Další podobou příležitost spatřit a zažít jarní bouřku čekáme v pondělí. Tentokrát s větší pravděpodobností spíše na Moravě. Bude to ještě upřesněno. Víkend bude klidný a dny od úterý dále pak také.



Příští týden se navrátí letní teploty

Příští týden se navrátí letní teploty

Po poměrně dlouhé studené verzi dubna se situace od víkendu začne výrazně měnit. Zatímco ve čtvrtek očekáváme teplotní maxima kolem 9 °C s krupkovitými přeháňkami a sněžením zpočátku i v nižších polohách, v neděli bude už přes 20 °C. A příští týden se teploty budou dostávat i přes 25 °C.

24. 4. 2024
Ve středu řekne zima své poslední slovo, rozloučí se sněžením a vydatným deštěm

Ve středu řekne zima své poslední slovo, rozloučí se sněžením a vydatným deštěm

Po týdnu trvajících podprůměrných teplotách čekají Moravu a Slezsko před citelným oteplením ještě vydatné srážky a někde i přívaly sněhu.

23. 4. 2024