Mobile menu openmenu
Mapy počasí

Mapy počasí s plynoucí animací

Modely na poslední chvíli zmírnily víkendové ochlazení

15. 3. 2018 | Poslední aktualizace: 00:00 15. 3. 2018 | ms, meteocentrum.cz
  • Facebook
  • Twitter/X
  • RSS
Na řadě míst se vůbec neobjeví celodenní mráz. Modely na poslední chvíli zmírnily víkendové ochlazení Zdroj fotografie: 123rf.com Zprávy o návratu zimy na konci týdne četl asi každý, ale nakonec to nebude tak horké, nebo spíše v tomto případě tak studené. Poslední výstupy modelů ukazují, že ten nejstudenější vzduch zůstane severně od našeho území, tedy v Polsku. K nám pronikne taky trochu méně vychlazený než se ještě v minulých dnech zdálo. Na druhou stranu zůstane nejméně do středy bez významnějšího oteplení.

Pátek tedy bude ve znamení zatažené oblohy a občasného deště, který bude přecházet ve sněžení, nejprve na horách, později večer i v nižších polohách. Denní teploty 4/8 °C se večer prudce sníží, v noci na sobotu klesnou pod nulu a kvůli tomu hrozí na silnicích náledí spojené se zamrzáním napršené vody. Na náledí byla proto vydána výstraha platná pro celou republiku.

Víkend už bude s minimem srážek, resp. v sobotu hrozí místní slabší sněžení, hlavně na horách, v neděli už by srážky měly být hodně výjimečné. Denní teploty vystoupí v sobotu nejspíše na -2/+2 °C a v neděli pouze na -4/0 °C, modely se ovšem do poslední chvíle trochu rozcházejí. Takže se teploty nakonec mohou lehce lišit. Budeme totiž na okraji vpádu studeného vzduchu a je důležité, jak moc se prosadí. Podstatně chladněji bude na severu území.

Začátek příštího týdne naváže studenějším počasím, až do středy se budou noční teploty pohybovat hlubokou pod bodem mrazu a ty denní půjdou jen slabě nad nulu, ne na víc než +5 °C, což je na druhou polovinu března dá se říci velká zima. Postupně by mělo ubývat oblačnosti, i když se v tomto ještě modely liší. Bude to třeba upřesnit, sledujte naše předpovědi. 

Po 21. březnu nám modely předpovídají konečně výraznější oteplení nad +10 °C. Přitom předpokládáme, že by mělo slunečné počasí pokračovat až do Velikonoc.



O víkendu vpád studeného vzduchu vyvrcholí

O víkendu vpád studeného vzduchu vyvrcholí

Na horách hrozí především v sobotu přívaly sněhu, v nižších polohách pak hlavně v neděli a v pondělí aspoň ranní mrazy. Denní teploty budou podobné nebo i nižší, než panovaly v únoru.

18. 4. 2024
Tip na víkend? Na hory za sněhem, třeba i na běžky!

Tip na víkend? Na hory za sněhem, třeba i na běžky!

Ochlazení přináší do hor po čase opět sníh. Někde ho už je víc než v únoru a v dalších dnech navíc ještě připadne - nejspíš především v noci na sobotu. O víkendu bude navíc velice chladno...

18. 4. 2024