Mobile menu openmenu
Mapy počasí

Mapy počasí s plynoucí animací

Šumava a Krkonoše stále mají metr a půl sněhu

14. 3. 2018 | Poslední aktualizace: 00:00 14. 3. 2018 | ms, meteocentrum.cz
  • Facebook
  • Twitter/X
  • RSS
Navíc o víkendu další připadne. Šumava a Krkonoše stále mají metr a půl sněhu Zdroj fotografie: 123rf Jsme v polovině března a za námi je víkend, ve které teploty v nižších polohách překračovaly i 15 °C. Jaro tedy klepe na dveře, ale milovníci sněhu stále mají možnost vyrazit i do českých hor a užít si pořádnou porci bílé peřiny.  Až 170 cm sněhu nyní stále leží na hřebenu Krkonoš, i na nejvyšším vrcholu české části Šumavy, hoře Plechý. A je jasné, že tu nějaký sníh vydrží ještě dlouho, běžkaři se minimálně do konce března nemusí obávat, že by nebylo na čem jezdit.

O poznání hůře jsou na tom letos moravská pohoří, hřeben Jeseníků má pouze kolem 70 cm sněhu a na Lysé hoře coby nejvyšším vrcholu Beskyd leží jen kolem půl metru, což je na tuto část roku velmi málo. Vrcholy Krušných hor, Jizerských hor a Orlických hor nabízejí zhruba 80 cm. V Čechách se sněhem setkáváme ještě ve výškách nad 600 m, na Moravě spíše nad 800 m. Českomoravská vrchovina coby oblíbená běžkařská destinace je skoro bez sněhu, lépe se daří překvapivě třeba nepříliš známému Slavskovskému lesu nebo i Brdům.

A co se týče dalších vyhlídek?  V pátek přijde srážkové pásmo, které přinese ochlazení, zpočátku dešťové srážky budou postupně přecházet ve sněhové nejprve na horách, později i v nižších polohách. Víkendové počasí bude mrazivé, tudíž se sněhová pokrývka na horách zvětší. Může to být v nejvyšších polohách až 20 cm nového sněhu! A s ohledem na proudění vzduchu hlavně na východních svazích hor. 

A jelikož bude v příštím týdnu oteplení jen pozvolné, o sníh v nejvyšších horských polohách se zatím rozhodně bát nemusíme.



Příští týden se navrátí letní teploty

Příští týden se navrátí letní teploty

Po poměrně dlouhé studené verzi dubna se situace od víkendu začne výrazně měnit. Zatímco ve čtvrtek očekáváme teplotní maxima kolem 9 °C s krupkovitými přeháňkami a sněžením zpočátku i v nižších polohách, v neděli bude už přes 20 °C. A příští týden se teploty budou dostávat i přes 25 °C.

24. 4. 2024
Ve středu řekne zima své poslední slovo, rozloučí se sněžením a vydatným deštěm

Ve středu řekne zima své poslední slovo, rozloučí se sněžením a vydatným deštěm

Po týdnu trvajících podprůměrných teplotách čekají Moravu a Slezsko před citelným oteplením ještě vydatné srážky a někde i přívaly sněhu.

23. 4. 2024