Mobile menu openmenu
Mapy počasí

Mapy počasí s plynoucí animací

Nástup jara byl příliš rychlý, přes týden se bude ochlazovat

11. 3. 2018 | Poslední aktualizace: 00:00 11. 3. 2018 | zk, meteocentrum
  • Facebook
  • Twitter/X
  • RSS
Nejslunečnějším dnem bude čtvrtek. Nástup jara byl příliš rychlý, přes týden se bude ochlazovat Zdroj fotografie: 123rf

Příchod jara byl letos velmi rychlý! Během týdne se teploty vyškrábaly z nuly až na 15 °C, což už je hodnota typická pro výrazně pokročilejší jarní období! Je jasné, že se tento trend nemůže dlouhodobě udržet, protože slunce přece jen ještě nemá tolik síly. Vysoké teploty byly zapříčiněné vpádem teplého vzduchu z jihu a toto proudění nyní polevuje, díky čemuž nás během dalšího týdne čeká ochlazování.

Velký skok teplot přinese hned pondělí, kdy bude přes naše území procházet zvlněná studená fronta. Na celé území se dostaví déšť a maximální denní teploty se budou na západě pohybovat jen mezi 7 a 11 °C. Na východě budou pravděpodobně vyšší (kolem 11 až 15 °C), ale přesné hodnoty závisí na načasování průchodu fronty.

Úterý a středa si budou celkovým rázem počasí docela podobné. Čekáme oblačno až zataženo (jen s přechodnou možností vyjasnění na polojasno) a sem tam i přeháňky, které se ovšem těžko předpovídají. V úterý mají největší šanci na horách v Čechách, ve středu se bude jejich pásmo přesouvat ze západu na východ, přičemž na západě bude pravděpodobně méně protrhané. Teploty budou ovšem různé a zatímco v úterý se budou pohybovat mezi 9 a 13 °C, ve středu už budou jenom mezi 6 a 11 °C.

Nejslunečnější počasí z celého týdne nás čeká ve čtvrtek. Předpokládáme polojasno, na západě až jasno a maximální denní teploty mezi 8 a 12 °C, pocitově ovšem díky slunečnímu svitu výše.

V pátek a o víkendu by pak opět měla převládat velká oblačnost a deštivé počasí. Rozložení srážek budeme upřesňovat. Teploty budou docela výrazně klesat, ale přesnou výši denních maxim zatím neznáme. V neděli nicméně připadají v úvahu i teploty pod 5 °C.



Příští týden se navrátí letní teploty

Příští týden se navrátí letní teploty

Po poměrně dlouhé studené verzi dubna se situace od víkendu začne výrazně měnit. Zatímco ve čtvrtek očekáváme teplotní maxima kolem 9 °C s krupkovitými přeháňkami a sněžením zpočátku i v nižších polohách, v neděli bude už přes 20 °C. A příští týden se teploty budou dostávat i přes 25 °C.

24. 4. 2024
Ve středu řekne zima své poslední slovo, rozloučí se sněžením a vydatným deštěm

Ve středu řekne zima své poslední slovo, rozloučí se sněžením a vydatným deštěm

Po týdnu trvajících podprůměrných teplotách čekají Moravu a Slezsko před citelným oteplením ještě vydatné srážky a někde i přívaly sněhu.

23. 4. 2024