Mobile menu openmenu
Mapy počasí

Mapy počasí s plynoucí animací

Počasí v dějišti olympiády

9. 2. 2018 | Poslední aktualizace: 00:00 9. 2. 2018 | ms, meteocentrum.cz
  • Facebook
  • Twitter/X
  • RSS
Jihokorejské město Pyeongchang má podstatně chladnější klima než Praha Počasí v dějišti olympiády Zdroj fotografie: 123rf Zahajovací ceremoniál letošních zimních olympijských her byl kvůli mrazu zkrácen, i když nakonec teploty nebyly až tak třeskuté, pohybovaly se kolem -9 °C, kdežto v minulých dnech klesaly ke dvaceti pod nulou. Jak se v dějišti her bude počasí vyvíjet dál?  Nadále zůstanou mrazy, většinou celodenní a ranní teploty budou klesat pod -10 °C. A není divu, město leží v poměrně drsném podnebí. 

Průměrné maximální teploty v tomto městě dosahují v únoru hodnot okolo -2 °C a průměrné noční teploty klesají pod -10 °C. Srážky se objevují v průměru každý třetí den a většinou je to sněžení. S přírodním sněhem tedy problém nebývá. Mezitím ale často bývá i slunečno, počasí je dost proměnlivé a nevyskytují se žádné inverze jako u nás. V letošní roce se zdá, že bude srážek během olympiády spíš málo, často se objeví slunce, ale budou také silné ranní mrazy. Jedná se tedy spíše o kontinentální typ klimatu.

Jihokorejské dějiště her leží v obdobné nadmořské výšce jako Praha, a lyžařská střediska se zase nadmořskou výškou vcelku podobají našim horám. Klima je přesto o něco chladnější, což se zdá překvapivé s ohledem na to, že oblast leží jižněji než Barcelona nebo Řím - ve skutečnosti poloha odpovídá zhruba jižní Itálii! Tam je přitom klima naprosto odlišné. Je to způsobeno tím, že na Korejském poloostrově povětšinou vanou studené severní větry ze Sibiře. Takže mráz dokáže pěkně štípat do tváří.

V porovnání s hrami v Soči před čtyřmi lety tak mají sportovci zajištěnu skutečnou zimní atmosféru.




Srážkově nadprůměrná, ale na sníh chudá, zima 2023/2024

Srážkově nadprůměrná, ale na sníh chudá, zima 2023/2024

Zima na přelomu let 2023 a 2024 přinesla o 67 % srážek více ve srovnání se zimami 1961-2000. Vzhledem ale k pokračujícímu trendu teplých, a převážně deštivých, zim tomu sněhová nadílka vůbec neodpovídala. Situace s malým množstvím sněhu byla pochopitelně výraznější v nížinách než v horských oblastech.

27. 3. 2024
Nadprůměrně teplé a poměrně slunečné Velikonoce?

Nadprůměrně teplé a poměrně slunečné Velikonoce?

S přibližujícími se velikonočními svátky se začíná potvrzovat velmi teplý ráz počasí, navíc na obloze neočekáváme příliš mnoho oblačnosti. Teploty se budou dostávat i nad 20 °C a není vyloučen výskyt letního dne. Na Moravě a ve Slezsku je ale nutné počítat se silnějším větrem.

26. 3. 2024