Mobile menu openmenu
Mapy počasí

Mapy počasí s plynoucí animací

Sever Austrálii postihly extrémní záplavy

31. 1. 2018 | Poslední aktualizace: 00:00 31. 1. 2018 | ms, meteocentrum.cz
  • Facebook
  • Twitter/X
  • RSS
Za jeden den napršelo to, co v Paze skoro za celý rok. Sever Austrálii postihly extrémní záplavy Zdroj fotografie: 123rf Městečno Broome ležící na severu Austrálii se nyní proslavilo mimořádným srážkovým rekordem a záplavami. Hluboká tlaková níže - ovšem nikoliv tropická cyklona - přinesla 412 mm srážek za pouhých 24 hodin. Je to neuvěřitelné, pro srovnání totiž v Praze spadne okolo 500 srážek za celý rok. I ty nejsilnější bouřky u nás se většinou vejdou do 50 mm. V Česku tolik srážek za den zdaleka nespadlo ani při historicky největších povodních v letech 1997 nebo 2002. 

Oblast na severu Austrálii je navíc rovinatá, takže srážky způsobily povodně, které zaplavily obrovské území. Po internetu kolují fotografie a videa naznačující, že oblast vypadala, jako by ji zalilo moře. Kamiony projíždí rozsáhlými vodními plochami snažíc se sledovat zaplavené silnice. Odkaz na video z oblasti j možné najít třeba na facebookové stránce meteocentra.

Broome zažilo nejsilnější měsíní srážky ve svých dějinách, překročily 900 milimetrů a to ještě nebyl konec ledna. A je překvapivé, že je nepřinesl tajfun, ale jen obyčejná tlaková níže. Austrálii vůbec v posledné době trpí rozmary počasí, nyní zde vrcholí tamní léto a v minulých týdnech zažila velká část kontinentu extrémní vedra. V Melbourne bylo naměřeno 42 °C a to se jedná o město v jedné z těch nejchladnějších částí Austrálie.



Ve středu řekne zima své poslední slovo, rozloučí se sněžením a vydatným deštěm

Ve středu řekne zima své poslední slovo, rozloučí se sněžením a vydatným deštěm

Po týdnu trvajících podprůměrných teplotách čekají Moravu a Slezsko před citelným oteplením ještě vydatné srážky a někde i přívaly sněhu.

23. 4. 2024
První polovina nového týdne bude ve znamení zimního počasí

První polovina nového týdne bude ve znamení zimního počasí

Po nejchladnějším víkendu od února i začátek nového týdne pokračuje v chladném rázu a ve znamení srážek, o víkendu by už ale mělo dorazit citelné oteplení.

22. 4. 2024