Mobile menu openmenu
Mapy počasí

Mapy počasí s plynoucí animací

Týden přinese teplotní výkyvy

21. 1. 2018 | Poslední aktualizace: 00:00 21. 1. 2018 | zk, meteocentrum
  • Facebook
  • Twitter/X
  • RSS
Projeví se hlavně v Čechách. Týden přinese teplotní výkyvy Zdroj fotografie: 123rf

Předpovědní modely se nyní poměrně dobře shodují na průběhu teplot i na delší dobu. Čekají nás dvě teplé vlny proložené mírně chladnějšími dny o víkendu 27. - 28. 1. My se nyní podíváme na to, jaké projevy počasí budou doprovázet první z těchto vln.

V pondělí a v úterý přes nás bude procházet okluzní fronta, se kterou se k nám dostanou i srážky. První dorazí v pondělí odpoledne na jihozápad Čech a budou po většinu času sněhové. Později se občasné sněžení rozšíří i do zbytku Čech a v noci na úterý zavítá i na Moravu a do Slezska. V úterý dopoledne se pak budou srážky stále vyskytovat na většině území, ale v nížinách Čech již budou přecházet do deště. Celkově nečekáme příliš velké úhrny, a proto ani neočekáváme sněhové kalamity. Větší nepříjemnosti mohou vznikat spíše kvůli mrznoucímu dešti, který se může vyskytovat v době při přechodu sněžení v déšť. Maximální denní teploty čekáme v pondělí mezi -3 a +1 °C, v úterý budou dosahovat 0 až 4 °C, v Čechách místy až 6 °C.

Středa a čtvrtek přinesou zataženou oblohu tvořenou především nízkou inverzní oblačností. Ta se může v odpoledních hodinách ojediněle protrhat, přičemž největší šance je v severní polovině Čech. Nepříjemným jevem mohou být v těchto dnech mlhy, které hrozí zejména v ranních hodinách. Teploty se budou pohybovat na východě kolem 1 až 5 °C, na západě kolem 3 až 7 °C.

V pátek nastane další změna v počasí, kterou k nám přinese studená fronta mířící od severozápadu. Oblačnost bude velká a postupně se objeví také déšť, od středních poloh sníh. Na východ ovšem možná dorazí až v sobotu. Teploty budou pochopitelně opět zvolna klesat a v pátek je čekáme mezi 2 a 6 °C, v sobotu zhruba o stupínek níže.

Pro neděli se zatím předpokládá menší oblačnost, minimum srážek a teploty kolem 0 až 4 °C. Teploty jsou sice rámcově jasné, ale ohledně oblačnosti a srážek se situace ještě může změnit.



Ve středu řekne zima své poslední slovo, rozloučí se sněžením a vydatným deštěm

Ve středu řekne zima své poslední slovo, rozloučí se sněžením a vydatným deštěm

Po týdnu trvajících podprůměrných teplotách čekají Moravu a Slezsko před citelným oteplením ještě vydatné srážky a někde i přívaly sněhu.

23. 4. 2024
První polovina nového týdne bude ve znamení zimního počasí

První polovina nového týdne bude ve znamení zimního počasí

Po nejchladnějším víkendu od února i začátek nového týdne pokračuje v chladném rázu a ve znamení srážek, o víkendu by už ale mělo dorazit citelné oteplení.

22. 4. 2024