Mobile menu openmenu
Mapy počasí

Mapy počasí s plynoucí animací

Sníh leží od 700 metrů výše

12. 1. 2018 | Poslední aktualizace: 00:00 12. 1. 2018 | ms, meteocentrum.cz
  • Facebook
  • Twitter/X
  • RSS
Hřebeny hor nemají na sníh nouzi, najdeme zde i metr a půl Sníh leží od 700 metrů výše Zdroj fotografie: 123rf Zatím slabá zima se projevuje na nedostatku sněhu hlavně ve středních polohách. Zatímco nížiny jsou i na leden bez sněhu vcelku zvyklé, ve výškách kolem 400 až 700 metrů se obvykle sníh v lednu vyskytuje, zvlášť tedy v horní části tohoto rozmezí. Nyní ale ani zde nenajdeme vůbec nic. Toto nyní platí prakticky pro celé území Česka. Přitom zima by právě nyní měla vrcholit.

Sněhová pokrývka pak ale od 700 metrů výše začíná rychle přibývat, v prosinci se vyskytlo poměrně hodně srážek, a ty byly na horách spíše sněhové. Poslední sněžení pak přišlo tento týden ve středu hlavně do oblasti Českomoravské vrchoviny, Jeseníků, Orlických hor, Krkonoš a částeně Beskyd, v těchto oblastech za středu napadlo až 15 cm sněhu. Trocha nového sněhu připadla i v jihočeské části Šumavy a v Jizerských horách. Naopak Krušné hory se žádného sněžení nedočkaly (ani západní část Šumavy). 

V nejvyšších polohách Šumavy a Krkonoš je sněhu poměrně hodně, konkétně na šumavských pláních až 130 cm a a krkonšském hřebenu i 170 cm (Labská Bouda). Navzdory středečnímu sněžení stále trochu zaosttávají Jeseníky, kde najdene nanejvýš kolem 50 cm v oblasti Šeráku. Obdobé je to na hřebenu Beskyd, Lysá hora hlásila v pátek ráno 48 cm. Na hřebenu Krušných hor je také kolem půl metru, ale jen starého sněhu. Orlického hory jsou nižší, i zde je v nejvyších polohách i tak půl metru, velká část sněhu přibyla právě ve středu. 

Českomoravská vrchovina nabízí jen jednotky centimetrů sněhu. Zde středeční sněžení částečně padlo za oběť nadnulovým teplotám.



O víkendu vpád studeného vzduchu vyvrcholí

O víkendu vpád studeného vzduchu vyvrcholí

Na horách hrozí především v sobotu přívaly sněhu, v nižších polohách pak hlavně v neděli a v pondělí aspoň ranní mrazy. Denní teploty budou podobné nebo i nižší, než panovaly v únoru.

18. 4. 2024
Tip na víkend? Na hory za sněhem, třeba i na běžky!

Tip na víkend? Na hory za sněhem, třeba i na běžky!

Ochlazení přináší do hor po čase opět sníh. Někde ho už je víc než v únoru a v dalších dnech navíc ještě připadne - nejspíš především v noci na sobotu. O víkendu bude navíc velice chladno...

18. 4. 2024