Mobile menu openmenu
Mapy počasí

Mapy počasí s plynoucí animací

Celodenní mrazy stále v nedohlednu...

9. 1. 2018 | Poslední aktualizace: 00:00 9. 1. 2018 | ms, meteocentrum.cz
  • Facebook
  • Twitter/X
  • RSS
Teploty se v závěru týdne můžou snížit spíš kvůli inverzi Celodenní mrazy stále v nedohlednu... Zdroj fotografie: 123rf Čekání na tvrdší úder zimy se stále protahuje, nejnovější výsledky modelů ho nevidí ani za polovinou ledna.

Úterý přináší další velmi teplý den s maximy i přes 10 °C (nejčastěji 7/11 °C), což bude od Vánoc už po několikáté, ale zřejmě na delší dobu naposledy. Taky se objeví chvílemi sluneční paprsky, a i to se může stát v dalších dnech vzácností.

Ve středu bude počasí podstatně horší, i když ne všude - nad Českem se bude vlnit frontální systém, který přinese vydatné a s ohledem na teploty i většinou dešťové srážky. Ale ne všude, jeho působení nyní odhadujeme hlavně na Moravu, Slezsko a východní Čech. Jestli se dostane do středních Čech, se do poslední chvíle jeví jako trochu překvápko. Západní Čechy by se bez deště měly obejít. Maxima 4/8 °C zajistí, že sněžit by případně mělo jen na horách. 

Od čtvrtka do konce týdne, a vlastně to platí i pro začátek příštího týdne, se počasí uklidní, dostaneme se do nevýrazného tlakového pole, které bude nahrávat trochu více inverzní oblačnosti a teploty budou postupně klesat, o víkendu je čekáme v nižších polohách jen slabě nad nulou. Dostaneme se tak na úroveň lednového normálu, ale o celodenních mrazech si zatím můžeme nechat jen zdát. Maxima se ustálí někdy mezi 0 a +5 °C.

Tuhá zima tedy stále v dalekém nedohledu, i když od pátku už se nebudeme moci ani moc ohřívat. Počasí nastaví trochu nudný režim a uvidíme, jak dlouho vydrží.



Ve středu řekne zima své poslední slovo, rozloučí se sněžením a vydatným deštěm

Ve středu řekne zima své poslední slovo, rozloučí se sněžením a vydatným deštěm

Po týdnu trvajících podprůměrných teplotách čekají Moravu a Slezsko před citelným oteplením ještě vydatné srážky a někde i přívaly sněhu.

23. 4. 2024
První polovina nového týdne bude ve znamení zimního počasí

První polovina nového týdne bude ve znamení zimního počasí

Po nejchladnějším víkendu od února i začátek nového týdne pokračuje v chladném rázu a ve znamení srážek, o víkendu by už ale mělo dorazit citelné oteplení.

22. 4. 2024