Mobile menu openmenu
Mapy počasí

Mapy počasí s plynoucí animací

Sněhová pokrývka zůstane ještě chvíli pouze doménou hor

5. 1. 2018 | Poslední aktualizace: 00:00 5. 1. 2018 | zk, meteocentrum; ČHMÚ
  • Facebook
  • Twitter/X
  • RSS
Do nížin se ještě alespoň týden nevrátí. Sněhová pokrývka zůstane ještě chvíli pouze doménou hor Zdroj fotografie: 123rf.com

Několikrát jsme se již zmiňovali o nadstandardně vysokých teplotách v posledních dnech. Denní maxima se často pohybují vysoko nad nulou a pod bodem mrazu trvale zůstávají pouze na horách. Z toho také plyne, že sněhová pokrývka leží pouze ve vyšších polohách a v nížinách se vždy vyskytne jen přechodně a poté zase roztaje.

Jinak tomu nebude ani v nadcházejícím období. Denní maxima se budou pohybovat v průměru kolem 6 °C a i ranní minima budou v nížinách zůstávat nad nulou. Zemi tedy bílá peřina určitě nepokryje a dokonce i poletování sněhových vloček je prakticky vyloučeno.

Nižší teploty by mohl přinést až příští víkend (13. – 14. ledna), kdy ale čekáme spíše sušší období a zasněžení krajiny kolem nás je tedy rovněž málo pravděpodobné.

Na horách ale naštěstí sníh stále leží a ti, kteří si bez něj zimu neumí představit, mohou vyrazit tam. Věříme, že ani opravdovým milovníkům pravé zimní krajiny tedy nic nechybí, a těm, kteří nejsou se sněhem až takový kamarádi, současný stav dokonce vyhovuje.



Čeká nás teplý velikonoční víkend

Čeká nás teplý velikonoční víkend

V následujících dnech bude nad naše území proudit velmi teplý vzduch od jihu, který kromě nadprůměrně vysokých teplot přinese nad naše území také saharský prach, který dokonce může ovlivnit předpovídané teploty. Očekáváme poměrně slunečné počasí, se srážkami se setkáme kromě pátku až v pondělí nebo vzácně v neděli.

28. 3. 2024
Srážkově nadprůměrná, ale na sníh chudá, zima 2023/2024

Srážkově nadprůměrná, ale na sníh chudá, zima 2023/2024

Zima na přelomu let 2023 a 2024 přinesla o 67 % srážek více ve srovnání se zimami 1961-2000. Vzhledem ale k pokračujícímu trendu teplých, a převážně deštivých, zim tomu sněhová nadílka vůbec neodpovídala. Situace s malým množstvím sněhu byla pochopitelně výraznější v nížinách než v horských oblastech.

27. 3. 2024