Mobile menu openmenu
Mapy počasí

Mapy počasí s plynoucí animací

Nižší polohy už opět bez sněhu

6. 12. 2017 | Poslední aktualizace: 00:00 6. 12. 2017 | zk, meteocentrum
  • Facebook
  • Twitter/X
  • RSS
Ještě v úterý ráno je však sněhová pokrývka docela hojně pokrývala. Nižší polohy už opět bez sněhu Zdroj fotografie: 123rf

Velké území České republiky začal v posledním týdnu zasypávat sníh. Na Moravě sněžilo především ve středu 29. a ve čtvrtek 30. listopadu a do Čech pak dorazilo sněžení v pondělí 4. prosince. Zatímco na Moravě se ale sníh docela dlouho držel, v nížinách Čech (povodí Labe, povodí Berounky, horní Povltaví) ještě tentýž den tál a neudržel se ani do dalšího rána.

Přesto se však v úterý 5. 12. ráno sněhová pokrývka na velkém území České republiky nacházela. Kromě zmíněných oblastí Čech bylo nasněženo prakticky všude, i když v nížinách nebylo sněhu více než 5 cm. Na hřebenech hor bylo naproti tomu naprosto bez problémů přes 50 cm a například Labská bouda hlásila celých 102 cm!

Nyní už je však situace pro nižší polohy zcela jiná. V úterý se díky teplé frontě denní maxima pohybovala kolem 5 °C a sněhová pokrývka velice rychle odtávala. Ve středu ráno zbyla jen na horách a pahorkatinách, kde jí v některých případech (Krkonoše, Jeseníky, Beskydy, Šumava) dokonce trochu přibylo.

Aktuálně se už srážky nevyskytují a nejbližší dny (čtvrtek a pátek) navíc přinesou ještě o něco vyšší teploty a sníh se proto vytratí i ze středních poloh (nyní ho lze najít ještě v polohách kolem 400 m, poté nejspíš zmizí už i ze 600 m). Ochlazení a možná i novou sněhovou nadílku přinese zase až sobota.



Skandinávie i nadále prožívá neobvykle chladné počasí

Skandinávie i nadále prožívá neobvykle chladné počasí

Po začátku dubna, kdy na řadě míst Skandinávie naměřili meteorologové rekordně nízká minima, i druhá půlka měsíce má být podprůměrné studená.

19. 4. 2024
O víkendu vpád studeného vzduchu vyvrcholí

O víkendu vpád studeného vzduchu vyvrcholí

Na horách hrozí především v sobotu přívaly sněhu, v nižších polohách pak hlavně v neděli a v pondělí aspoň ranní mrazy. Denní teploty budou podobné nebo i nižší, než panovaly v únoru.

18. 4. 2024