Mobile menu openmenu
Mapy počasí

Mapy počasí s plynoucí animací

Proměnlivé skupenství srážek

4. 12. 2017 | Poslední aktualizace: 00:00 4. 12. 2017 | zk, meteocentrum
  • Facebook
  • Twitter/X
  • RSS
Jednou prší, po chvíli zase sněží... Proměnlivé skupenství srážek Zdroj fotografie: Zuzana Kluková

V pondělí se na většině území České republiky občasně vyskytovaly srážky a někteří si zajisté všimli, že se v nižších polohách během dne vystřídala různá skupenství srážek. Z počátku dne ještě sněžilo, ale později přecházelo sněžení od poloh pod 300 až 400 m v déšť se sněhem nebo déšť. To, co tedy v těchto oblastech k ránu nasněžilo, zase rychle zmoklo a roztálo.

Ukázkovým místem je třeba Praha, kde se přes noc poprvé v tomto roce vytvořila tenounká sněhová pokrývka, kterou však při pozdějších teplotách kolem 3 až 4 °C pokropil studený deštík a na většině místech z ní zbylo jen pramálo.

Dalším dnem, kdy se bude skupenství srážek během dne velmi podstatně měnit, bude hned úterý, kdy čekáme od západu průchod teplé fronty. V noci a ráno budou srážky prakticky všude sněhové, ale již během dopoledne budou v Čechách v polohách pod 600 m přecházet v déšť se sněhem nebo déšť a později se tato hranice zvedne ještě zhruba na 800 m. Na Moravě a ve Slezsku by mělo naproti tomu po většinu dne sněžit i v nížinách, ale vše hodně závisí na rychlosti postupu fronty.

Středa a čtvrtek budou z hlediska skupenství srážek jednoznačnější a navíc jej ani nemusíme příliš řešit, protože jich celkově čekáme výrazně méně než v předchozích dnech. Další změna nastane až v pátek, ale tentokrát "opačná", neboť bude pro změnu déšť přecházet ve sníh.



Ve středu řekne zima své poslední slovo, rozloučí se sněžením a vydatným deštěm

Ve středu řekne zima své poslední slovo, rozloučí se sněžením a vydatným deštěm

Po týdnu trvajících podprůměrných teplotách čekají Moravu a Slezsko před citelným oteplením ještě vydatné srážky a někde i přívaly sněhu.

23. 4. 2024
První polovina nového týdne bude ve znamení zimního počasí

První polovina nového týdne bude ve znamení zimního počasí

Po nejchladnějším víkendu od února i začátek nového týdne pokračuje v chladném rázu a ve znamení srážek, o víkendu by už ale mělo dorazit citelné oteplení.

22. 4. 2024