Mobile menu openmenu
Mapy počasí

Mapy počasí s plynoucí animací

Podzim byl teplotně mírně nadprůměrný

3. 12. 2017 | Poslední aktualizace: 00:00 3. 12. 2017 | ms, meteocentrum.cz, ČHMÚ
  • Facebook
  • Twitter/X
  • RSS
Září bylo studené, zbylé dva podzimní měsíce to vynahradily. Podzim byl teplotně mírně nadprůměrný Zdroj fotografie: 123rf.com Meteorologický podzim máme už za sebou, takže je čas bilancovat. Jako obvykle musíme zopakovat obligátní větu, že meteorologové počítají podzimní období od 1. září do 30. listopadu, kdežto obecně známý termín 21. prosince je termínem astronomickým, který s počasím ve skutečnosti příliš nesouvisí. Tudíž my už podzim zrekapitulovat můžeme. Jaký byl?

Asi nejzapamatovatelnější stopu z hlediska počasí zanechala větrná bouře Hewhart, která se přes Česko přehnala 29. října a byla nejsilnějším orkánem za posledních skoro 10 let. Mimo to byly zaznamenány i určité teplotní extrémy, hlavně v říjnu, kdy se v půlce měsíce vyskytlo několik dní s teplotami dosahujícími k letním 25 °C. 

Teplotně nadprůměrné období přitom trvalo od zhruba 20. září až do konce listopadu. Předtím jsme v první dvou třetinách září zažili počasí teplotně podprůměrné. Ve výsledku tedy bylo září jako celek trochu chladnější než je průměr, ale zbytek podzimu to dokázal převážit, a čtvrtletí jako jako celek hodnotíme jako nadprůměrně teplé.

Zaznamenali jsme hodně srážek, září a listopad byly lehce nadprůměrně mokré a nejvíce se činil říjen, který přinesl o 86 % více deště než je dlouhodobý průměr. Nutno ale říci, že tyto srážky byly poměrně rovnoměrné, tedy nepřišla žádná extrémní srážková epizoda, která by způsobila povodně. Vlhčí podzim tedy určitě můžeme hodnotit pozitivně.




Příští týden se navrátí letní teploty

Příští týden se navrátí letní teploty

Po poměrně dlouhé studené verzi dubna se situace od víkendu začne výrazně měnit. Zatímco ve čtvrtek očekáváme teplotní maxima kolem 9 °C s krupkovitými přeháňkami a sněžením zpočátku i v nižších polohách, v neděli bude už přes 20 °C. A příští týden se teploty budou dostávat i přes 25 °C.

24. 4. 2024
Ve středu řekne zima své poslední slovo, rozloučí se sněžením a vydatným deštěm

Ve středu řekne zima své poslední slovo, rozloučí se sněžením a vydatným deštěm

Po týdnu trvajících podprůměrných teplotách čekají Moravu a Slezsko před citelným oteplením ještě vydatné srážky a někde i přívaly sněhu.

23. 4. 2024