Mobile menu openmenu
Mapy počasí

Mapy počasí s plynoucí animací

V Česku poprvé pořádně zasněžilo

12. 11. 2017 | Poslední aktualizace: 00:00 12. 11. 2017 | ms, meteocentrum.cz
  • Facebook
  • Twitter/X
  • RSS
Vločky poletovaly i v nižších polohách. V Česku poprvé pořádně zasněžilo Zdroj fotografie: 123rf V průběhu neděle odpoledne, večera a hlavně první poloviny noci na pondělí přešlo přes Česko vydatné srážkové pásmo. Zasáhlo celé území, a úhrny vody se pohybovaly kolem 5-10 mm s tím, že lokálně to bylo o něco méně, kolem 3 mm, jinde pro změnu až 15 mm a to hlavně na Šumavě a částečně na hřebenech Jeseníků a Beskyd. 

Pokud jde o skupenství srážek, bylo to složité. V severní části republiky, kde bylo srážek trochu méně, se jednalo o sněžení po celou dobu už od středních poloh, třeba v Krušných horách, Jizerských či Krkonoších. Na jihu a jihovýchodě, tedy i na Šumavě, přešlo sněžení dočasně v déšť i ve vyšších polohách. Proto na Šumavě leží v pondělí ráno jen hodně málo sněhu - Churáňov má 4 cm. Mnohem lépe sněhově dopadly Krkonoše (Pec pod Sněžkou 11 cm) či Jeseníky (Šerák také 11 cm) a i Krušné hory (zde na vrcholech také kolem 10 cm sněhu). Na severu Čech leží sníh už i ve výškách kolem 400 m nad mořem!

Poprvé v tomto podzimu se tedy sněžení dostalo v noci na pondělí i do nižších poloh, včetně třeba hlavního města Prahy. Husté sněžení zde ale při teplotách nad nulou nevedlo ke vzniku souvislé pokrývky na povrchu. Během pondělního dopoledne můžou ještě trochu sněhu do vyšších poloh přidat ojedinělé přeháňky, v nížinách teploty už vystoupí nad nulu.



Příští týden se navrátí letní teploty

Příští týden se navrátí letní teploty

Po poměrně dlouhé studené verzi dubna se situace od víkendu začne výrazně měnit. Zatímco ve čtvrtek očekáváme teplotní maxima kolem 9 °C s krupkovitými přeháňkami a sněžením zpočátku i v nižších polohách, v neděli bude už přes 20 °C. A příští týden se teploty budou dostávat i přes 25 °C.

24. 4. 2024
Ve středu řekne zima své poslední slovo, rozloučí se sněžením a vydatným deštěm

Ve středu řekne zima své poslední slovo, rozloučí se sněžením a vydatným deštěm

Po týdnu trvajících podprůměrných teplotách čekají Moravu a Slezsko před citelným oteplením ještě vydatné srážky a někde i přívaly sněhu.

23. 4. 2024