Mobile menu openmenu
Mapy počasí

Mapy počasí s plynoucí animací

Říjnové léto skončilo, o víkendu přijde další ochlazení

17. 10. 2017 | Poslední aktualizace: 00:00 17. 10. 2017 | ms, meteocentrum.cz
  • Facebook
  • Twitter/X
  • RSS
Maximální teploty na začátku týdne naposledy v sezoně překročily letních 25 °C Říjnové léto skončilo, o víkendu přijde další ochlazení Zdroj fotografie: 123rf Podobně jako v pondělí se i v úterý denní teploty šplhaly vysoko nad normál pro půlku října a tentokrát dokonce na pěti místech překročily letních 25°C! Stalo se tak jak na Moravě, tak i v Čechách. Na polovině území padly maximální rekordy pro 17. říjen. Velmi zajímavé je, že se v teploty dostaly na hodnoty, kde byly naposledy 9. září... zajímavostí je také to, že na Jizerce v úterý ráno už mrzlo, přesto se pak odpoledne i zde teploty vytáhly až na 18 °C. Tímto představením však nejteplejší část babího léta skončila. 

Od středy již nad Českem úřaduje o něco chladnější (přesto stále hodně nadprůměrně teplý) vzduch, a navíc se vytváří více inverzní oblačnosti, a k tomu tu máme nově i trochu oblačnosti vyššího patra. Takové počasí vydrží do soboty, teploty by už neměly růst přes 20 °C. Stále přitom zůstanou nad 15 °C a tedy vysoko nad průměrem. Změnu v počasí asi pocítíme v sobotu večer. 

Studená fronta podle aktuálních předpokladů zasáhne české území v noci ze soboty na neděli, neobejde se bez vydatnějších srážek a následného podstatného ochlazení. Neděli tak vidíme jako deštivou, i když spíše přeháňkově. Denní teploty už se dostanou jen na 11/15 °C a tím ochlazení neskončí. V pondělí už se maximální teploty vyškrábou pouze na 9/13 °C, navzdory tomu, že srážky nečekáme. 

Další vývoj od úterý 24. října je zatím velmi nejasný a bude ho třeba ještě upřesnit.



Skandinávie i nadále prožívá neobvykle chladné počasí

Skandinávie i nadále prožívá neobvykle chladné počasí

Po začátku dubna, kdy na řadě míst Skandinávie naměřili meteorologové rekordně nízká minima, i druhá půlka měsíce má být podprůměrné studená.

19. 4. 2024
O víkendu vpád studeného vzduchu vyvrcholí

O víkendu vpád studeného vzduchu vyvrcholí

Na horách hrozí především v sobotu přívaly sněhu, v nižších polohách pak hlavně v neděli a v pondělí aspoň ranní mrazy. Denní teploty budou podobné nebo i nižší, než panovaly v únoru.

18. 4. 2024