Mobile menu openmenu
Mapy počasí

Mapy počasí s plynoucí animací

Teplé počasí láme rekordy, pondělí přineslo i 25 °C !

17. 10. 2017 | Poslední aktualizace: 00:00 17. 10. 2017 | ms, meteocentrum.cz
  • Facebook
  • Twitter/X
  • RSS
Podobné by mohlo být ještě i úterý. Teplé počasí láme rekordy, pondělí přineslo i 25 °C ! Zdroj fotografie: 123rf Na začátku října to tak vůbec nevypadalo, ale nakonec ještě stihlo babí léto v Česku pořádně zaúřadovat. Příliv teplého vzduchu se na teplotách velmi pozitivně projevoval už během víkendu, když maxima překračovala dvacet stupňů, přesto bylo nakonec pondělí ještě teplejší. I když ne všude - na některých místech se mlha udržela déle a maximální teploty trochu zaostaly. Více míst však zaznamenalo v pondělí vyšší teploty.

Vůbec nejtepleji měli v Českých Budějovicích, kde teploměry zjistily dokonce letních 25,8 °C a jednalo se o překonání historického rekordu pro tento den. Ten padl rovněž v Javorníku na Jesenicku, kde naměřili rovných 25 °C. Pro srovnání, v neděli bylo nejtepleji v Pošumaví, kde se teploty dostaly na 24,2 °C. Historický rekord padl rovněž v pražském Klementinu, tedy na nejstarší měřící stanici. Hodnota 21,7 °C byla naměřena přesně před padesáti lety, 16. října 1967. V pondělí bylo v centru Prahy kolem 22 °C.

A vysoké takřka letní teploty zaznamenáme i během úterý, i když maxima se velmi nepatrně sníží. Překonání rekordů není už moc pravděpodobné a to především kvůli hodně vysoko nastavené laťce. V roce 1967 totiž příliv teplého vzduchu vrcholil právě až 17. října, a v centru Prahy bylo toho dne naměřeno 25,5 °C, na jihu Čech toho dne pak až 26 °C. Z toho vyplývá, že aktuální hodně vysoké teploty pro druhou půlku října sice nejsou vůbec obvyklé, ale nějaké obdoby v historii přece jen najdeme.



O víkendu vpád studeného vzduchu vyvrcholí

O víkendu vpád studeného vzduchu vyvrcholí

Na horách hrozí především v sobotu přívaly sněhu, v nižších polohách pak hlavně v neděli a v pondělí aspoň ranní mrazy. Denní teploty budou podobné nebo i nižší, než panovaly v únoru.

18. 4. 2024
Tip na víkend? Na hory za sněhem, třeba i na běžky!

Tip na víkend? Na hory za sněhem, třeba i na běžky!

Ochlazení přináší do hor po čase opět sníh. Někde ho už je víc než v únoru a v dalších dnech navíc ještě připadne - nejspíš především v noci na sobotu. O víkendu bude navíc velice chladno...

18. 4. 2024