Mobile menu openmenu
Mapy počasí

Mapy počasí s plynoucí animací

Srážek až do půlky příštího týdne minimum

11. 10. 2017 | Poslední aktualizace: 00:00 11. 10. 2017 | zk, meteocentrum
  • Facebook
  • Twitter/X
  • RSS
Slunečné počasí ale mohou kazit ranní inverze. Srážek až do půlky příštího týdne minimum Zdroj fotografie: Martin Štros

Do České republiky opět zavítá sušší počasí s minimem srážek. Po čtvrtečním průchodu slabé fronty nás bude ovlivňovat tlaková výše nad jižní Evropou, která bude tvorbě dešťových kapek zabraňovat. Zcela slunečno ale být nemusí díky nízké oblačnosti, jejíž intenzivnější tvorbu čekáme od neděle. Většinou by se ale měla během dopoledne protrhávat.

Ve čtvrtek a v pátek bude oblačnost ještě obecně o něco větší díky vlivu fronty. Srážky ale hrozí jen ojediněle, největší šanci mají ve čtvrtek odpoledne v Čechách. V pátek večer se už ale začne vyjasňovat a v sobotu už bude převládat polojasno nebo skoro jasno. Od neděle do úterý pak čekáme jasno nebo skoro jasno, ale jak již bylo zmíněno, v ranních a dopoledních hodinách se mohou tvořit mlhy nebo nízká oblačnost.

S tím, jak bude tlaková výše postupovat, se bude měnit i směr proudění vzduchu a s tím i teploty. Ve čtvrtek budou relativně vysoké (16 až 20 °C, na jihu Moravy až 22 °C) díky vlivu teplého sektoru před studenou frontou, ale v pátek po jejím průchodu poklesnou na 14 až 18 °C. Od soboty se pak začne postupně oteplovat a v neděli a v pondělí se můžeme těšit na denní maxima mezi 18 a 22 °C.

O něco nižší budou teploty v místech, kde se nízká oblačnost udrží až do odpoledních hodin. Za takových podmínek se nemusí teploty vyšplhat ani přes 15 °C.



O víkendu vpád studeného vzduchu vyvrcholí

O víkendu vpád studeného vzduchu vyvrcholí

Na horách hrozí především v sobotu přívaly sněhu, v nižších polohách pak hlavně v neděli a v pondělí aspoň ranní mrazy. Denní teploty budou podobné nebo i nižší, než panovaly v únoru.

18. 4. 2024
Tip na víkend? Na hory za sněhem, třeba i na běžky!

Tip na víkend? Na hory za sněhem, třeba i na běžky!

Ochlazení přináší do hor po čase opět sníh. Někde ho už je víc než v únoru a v dalších dnech navíc ještě připadne - nejspíš především v noci na sobotu. O víkendu bude navíc velice chladno...

18. 4. 2024