Mobile menu openmenu
Mapy počasí

Mapy počasí s plynoucí animací

Pátek bude ještě horký, ochladí se na víkend

17. 8. 2017 | Poslední aktualizace: 00:00 17. 8. 2017 | ms, meteocentrum.cz
  • Facebook
  • Twitter/X
  • RSS
V noci na sobotu čekáme intenzivní srážky Pátek bude ještě horký, ochladí se na víkend Zdroj fotografie: 123rf Předpověď počasí se oproti minulým dnům lehce změnila. Původně očekávané pokažení počasí se mírně odkládá, pátek bude ještě krásný. Ale na víkend se už ochlazení nevyhneme.

Čtvrteční počasí bude ještě poklidné, převážně slunečné a přitom ne úplně horké. Maxima se udrží na vcelku příjemných 25/29 °C, srážky nečekáme. Tedy, existuje malá možnost přeháňky na západě Čech v pozdějších odpoledních hodinách, ale pokud k ní dojde, půjde jen o krátký déšť.

Pátek nakonec přinese vyvrcholení teplé vlny - původní obavy, že už proprší v důsledku studené fronty, se nenaplní. Opoždění fronty umožní pátečním teplotám vystoupat na jihu Moravy a na 31 °C. Jinde už tak horko nebude, ale i tak letních 26/30 °C bude lákat ven. Na obloze čekáme ještě polojasno až oblačno, větší oblačnost přijde až v noci na sobotu, a s ní i srážky. V západní polovině Čech se v noci na sobotu mohou vyskytnout hodně vydatné deště.

Sobota už bude ve znamení oné studené fronty. V západní části Čech se její srážkové pásmo vyprší už během noci na sobotu, na zbytku území přejde během soboty, a nejpozději dorazí tedy někdy odpoledne na Moravu. Srážky čekáme vydatné, během nich bude i docela chladno. Maximální teploty tak nyní stavíme na 17/21 °C, pouze na východě Moravy se mohou dočkat až 24 °C, ale to jen dopoledne, než začne pršet. Posun času přechodu fronty není ještě vyloučen. Opoždění frontálních srážek by umožnilo teplotám na východě Moravy vystoupat ještě více, urychlení postupu třeba jen o pár hodin by je naopak srazilo dolů. 

V neděli bychom se už měli obejít převážně beze srážek. Přesto se na obloze bude prohánět ještě velká a proměnlivá oblačnost. Ojediněle se může vyskytnout i krátká přeháňka, ale bude se to týkat menší části republiky. Teploty budou už docela osvěžující, maxima 19/23 °C mohou naznačovat blížící se podzim. 

Na začátku příštího týdne se dočkáme zase vyjasnění, ale teploty se už ke třicítkám vracet nebudou. V chladnější vzduchové hmotě budeme rádi i za zdolání hranice 25 °C.  Tak by podle aktuální situace měla padnout hlavně v úterý, ale pak se zase ochladí. A na druhou polovinu příštího týdne předpovídají modely teploty jen okolo 20 °C. Však také vstoupíme do poslední dekády srpna...



O víkendu vpád studeného vzduchu vyvrcholí

O víkendu vpád studeného vzduchu vyvrcholí

Na horách hrozí především v sobotu přívaly sněhu, v nižších polohách pak hlavně v neděli a v pondělí aspoň ranní mrazy. Denní teploty budou podobné nebo i nižší, než panovaly v únoru.

18. 4. 2024
Tip na víkend? Na hory za sněhem, třeba i na běžky!

Tip na víkend? Na hory za sněhem, třeba i na běžky!

Ochlazení přináší do hor po čase opět sníh. Někde ho už je víc než v únoru a v dalších dnech navíc ještě připadne - nejspíš především v noci na sobotu. O víkendu bude navíc velice chladno...

18. 4. 2024