Mobile menu openmenu
Mapy počasí

Mapy počasí s plynoucí animací

Leden byl v Česku nejstudenější za poslední desetiletí

31. 1. 2017 | Poslední aktualizace: 00:00 31. 1. 2017 | ms, meteocentrum.cz
  • Facebook
  • Twitter/X
  • RSS
Podobal se lednu 2010, i když nepřinesl tolik sněhu Leden byl v Česku nejstudenější za poslední desetiletí Zdroj fotografie: 123rf.com Konečně pořádná zima, říká si leckdo a myslí to tak, že letošní leden nabízí zimu, na jakou jsme dřív byli zvyklí. Pravda je to jen částečně. Porovnáním s dlouhodobým normálem zjistíme, že právě končící měsíc byl teplotně každopádně výrazně podprůměrný. Poslední podobně studený začátek roku jsme zaznamenali v roce 2010. Naše předběžné výpočty ale ukazují, že letošní leden byl ještě mrazivější. Za studenějším měsícem tak musíme až do roku 2006.

Průměrná teplota se v Česku v lednu pohybovala kolem -5 °C, téměř v polovině dní klesly ranní teploty pod -10 °C. Sníh se i v nižších polohách drží už tři týdny, byť ho v poslední době moc nepřipadává. Naopak přes +5 °C se teploty v nižších polohách vůbec nedostávaly. To vše je znakem na středoevropské poměry dost tuhé zimy. Díky četným inverzím bylo v některých dnech tepleji na horách, na Šumavě naměřili až +7 °C a slunečno. Ale Šumava zakusila i nejsilnější mráz -34,6 °C.

Během uplynulého měsíce se vyskytovala i menší sněhová kalamita, nechyběla ledovka a další zimní jevy. Na druhou stranu to byl jen slabý odvar třeba proti kalamitě z roku 2010, kdy i v Praze nasněžilo 30 cm sněhu. 

Lidé se více zajímali o počasí 

Když zima přináší sníh a mráz, lidé se i více zajímají o předpovědi počasí. Statistiky návštěvnosti webu meteocentrum.cz ukazují, že v lednu letošního roku sledovalo předpověď zhruba o 40 % více lidí než v minulém lednu. Kromě zajímavého průběhu povětrnostní situace hraje roli i to, že móda sledování známé norské služby již opadá a lidé se postupně vracejí k českým předpovědím, které naši meteorologové dokáží optimalizovat k největší přesnosti. Zejména nyní v lednu se během inverzí projevily nedostatky zahraničních předpovědních služeb, které nejsou optimalizovány na středoevropské specifické podmínky.



Sobotní maximální teploty mohou být ovlivněny saharským prachem

Sobotní maximální teploty mohou být ovlivněny saharským prachem

Sobotní den bude pravděpodobně nejteplejší den týdne a Velikonoc. Přesto mohou být odpolední maximální teploty ovlivněny saharským prachem, který k nám doputuje v rámci jižního proudění. Saharského prachu v ovzduší očekáváme poměrně velké množství.

29. 3. 2024
Čeká nás teplý velikonoční víkend

Čeká nás teplý velikonoční víkend

V následujících dnech bude nad naše území proudit velmi teplý vzduch od jihu, který kromě nadprůměrně vysokých teplot přinese nad naše území také saharský prach, který dokonce může ovlivnit předpovídané teploty. Očekáváme poměrně slunečné počasí, se srážkami se setkáme kromě pátku až v pondělí nebo vzácně v neděli.

28. 3. 2024