Mobile menu openmenu
Mapy počasí

Mapy počasí s plynoucí animací

Mírné oteplení, pak se vrátí mráz

9. 1. 2017 | Poslední aktualizace: 00:00 9. 1. 2017 | ms, meteocentrum.cz
  • Facebook
  • Twitter/X
  • RSS
Na horách se ve čtvrtek objeví sněžení Mírné oteplení, pak se vrátí mráz Zdroj fotografie: Martin Štros Pravé zimní počasí minulých dní ještě nekončí. I když se dočkáme dílčího oteplení ve čtvrtek, na víkend by se zase měly vrátit celodenní mrazy. 

Nejstudenějším dnem týdne bude ale už úterý, kdy nejvyšší teploty vyšplhají pouze na -6/-2 °C, přestože bude převážně slunečno. Studený vzduch se ale projeví, a nejvíce to pak bude v noci na středu, kdy čekáme minimální teploty dokonce -8/-12 °C, a lokálně může být opět mnohem méně, pod -15 °C a v mrazových kotlinách i pod -20 °C. Tím se ještě přiblížíme k počasí minulého víkendu, a proto je i vydána výstraha na silný mráz.

Středa ale přinese změnu. Od západu se nasune výrazná teplá fronta, která přinese výrazné oteplení a trvalé srážky, které začnou sněžením, a rychle přejdou v nižších polohách v déšť. Ještě v poledne budou na celém území teploty výrazně pod nulou -6/-2 °C, ale už během odpoledne se výrazně oteplí a v podvečer teploty vystoupí v Čechách už nad nulu.  V noci se pak srážky i oteplení dostanou na Moravu.

Čtvrtek nabídne proměnlivou oblačnost, jen ojedinělé srážky, v nížinách dešťové, jinde sněhové, a denní teploty +0/+4 °C. Patrně půjde o pro změnu nejteplejší den v týdnu.  V noci na pátek totiž přejde studená fronta, která na horách přinese další sněžení, a do nížin nejspíš postupně také. V pátek už denní teploty vystoupí zase jen na -2/+2 °C. O víkendu se pak budou vyskytovat místní sněhové přeháňky a teploty už zakotví pod nulou na přibližně -4/-0°C. 

Na zimní počasí to vypadá i na začátku příštího týdne. Leden se letos zřejmě opravdu vydaří...



Příští týden se navrátí letní teploty

Příští týden se navrátí letní teploty

Po poměrně dlouhé studené verzi dubna se situace od víkendu začne výrazně měnit. Zatímco ve čtvrtek očekáváme teplotní maxima kolem 9 °C s krupkovitými přeháňkami a sněžením zpočátku i v nižších polohách, v neděli bude už přes 20 °C. A příští týden se teploty budou dostávat i přes 25 °C.

24. 4. 2024
Ve středu řekne zima své poslední slovo, rozloučí se sněžením a vydatným deštěm

Ve středu řekne zima své poslední slovo, rozloučí se sněžením a vydatným deštěm

Po týdnu trvajících podprůměrných teplotách čekají Moravu a Slezsko před citelným oteplením ještě vydatné srážky a někde i přívaly sněhu.

23. 4. 2024