Mobile menu openmenu
Mapy počasí

Mapy počasí s plynoucí animací

Víkend bude mrazivý, v sobotu večer se přidá sněžení

6. 1. 2017 | Poslední aktualizace: 00:00 6. 1. 2017 | zk, meteocentrum
  • Facebook
  • Twitter/X
  • RSS
Na území České republiky začal proudit chladný vzduch arktického původu, který k nám přináší velmi silné mrazy. Jeho příliv poleví až v úterý nebo ve středu, kdy začne počasí u nás ovlivňovat tlaková níže postupující do Evropy ze severního Atlantiku. Během víkendu se kromě nízkých teplot západ území dočká také sněžení, které k nám přinese okluzní fronta. Víkend bude mrazivý, v sobotu večer se přidá sněžení Zdroj fotografie: 123rf

V sobotu bude zpočátku převládat polojasno až oblačno, na východě se ojediněle mohou objevit sněhové přeháňky jako pozůstatek sněhové nadílky z předchozích dnů. Slunečnější počasí však dlouho nevydrží, neboť hned odpoledne začne od severozápadu přibývat oblačnosti a večer by se už mělo objevovat první sněžení, které bude pokračovat minimálně do nedělního rána.

Zpočátku bude sněžit hlavně na severozápadě Čech, ale během noci se rozšíří do celých Čech a na západ Moravy. V neděli pak bude od severovýchodu postupně ustávat a místy se bude dokonce protrhávat oblačnost. Na jihozápadě Čech ale bude po celý den převažovat zatažená obloha a i odpoledne se může objevit nějaká sněhová přeháňka.

Maximální denní teploty se budou v těchto dnech držet velmi nízko: v sobotu je očekáváme mezi -10 a -6 °C. V neděli budou na Moravě a ve Slezsku velmi podobné (-9 až -5 °C), ale v Čechách se díky vlivu fronty vyšplhají o něco výše: přibližně na -6 až -1 °C.

Extrémně chladná budou ovšem rána. Především to sobotní může při vyjasnění ojediněle přinést až teploty kolem -20 °C! Noc na neděli už bude o poznání teplejší, i když stále musíme počítat s ranními minimy místy pod -10 °C. Nejchladnější by měl být severovýchod, kde mohou teploty klesnout až k -15 °C.

Při pobytu venku tedy doporučujeme hodně teplé oblečení a prohřívání těla pohybem (rozhodně není dobré postávání na jednom místě) a pitím teplých nealkoholických nápojů.



Srážkově nadprůměrná, ale na sníh chudá, zima 2023/2024

Srážkově nadprůměrná, ale na sníh chudá, zima 2023/2024

Zima na přelomu let 2023 a 2024 přinesla o 67 % srážek více ve srovnání se zimami 1961-2000. Vzhledem ale k pokračujícímu trendu teplých, a převážně deštivých, zim tomu sněhová nadílka vůbec neodpovídala. Situace s malým množstvím sněhu byla pochopitelně výraznější v nížinách než v horských oblastech.

27. 3. 2024
Nadprůměrně teplé a poměrně slunečné Velikonoce?

Nadprůměrně teplé a poměrně slunečné Velikonoce?

S přibližujícími se velikonočními svátky se začíná potvrzovat velmi teplý ráz počasí, navíc na obloze neočekáváme příliš mnoho oblačnosti. Teploty se budou dostávat i nad 20 °C a není vyloučen výskyt letního dne. Na Moravě a ve Slezsku je ale nutné počítat se silnějším větrem.

26. 3. 2024