Mobile menu openmenu
Mapy počasí

Mapy počasí s plynoucí animací

Zima je teplá, ale zdaleka ne rekordně

7. 1. 2014 | Poslední aktualizace: 00:00 7. 1. 2014 | ms, meteocentrum.cz, různé zdroje
  • Facebook
  • Twitter/X
  • RSS
Před sedmi lety bylo tepleji Zima je teplá, ale zdaleka ne rekordně Zdroj fotografie: 123rf.com

Provozovatelé lyžařských areálů spínají ruce k obloze, sněhu je málo a mnozí musí i na začátku ledna nechat své služby uzavřené. Lidé se diví, jak je možné, že letos ještě nenapadl pořádný sníh. Je tahle zima vůbec normální, nebo jsme svědky něčeho mimořádného?

Pohled do historie ukazuje, že se neděje nic zvláštního. Kolem Milukáše jsme zaznanenali sice krátké, leč zřetelné ochlazení, a poté zase vládla inverze, díky níž se teploty v nižších polohách pohybovaly kolem nuly. Díky tomu skončil prosince nadprůměrný s odchylkou jen asi +2 stupně. To není nějak mnoho. V roce 2011 činila pozitivní odchylka +2,9 °C, byl to tedy teplejší prosinec, a poslední měsíc roku 2006 měl odchylku dokonce +3,3 °C. Zima 2006/2007 pak přinesla navíc mimořádně teplý leden s pozitivní odchylkou +6,0 °C. Leden ještě není ani ve své třetině, a i když se nyní teploty pohybují vysoko nad normálem, není pravděpodobné, že by byl tento měsíc nakonec tak teplý. V roce 2007 pak následoval i extrémně teplý únor (+3,9 °C). Že by došlo k překonání zimy 2006/07, je stále velmi nepravděpodobné.

Letošní zima přináší ale jeden specifický aspekt. I v teplé zimě 2006/07 se objevily krátké chladnější periody s významným množstvím sněhu, kdy se bílá peřina objevila i v nížinách. Sněžilo tehdy např. 28. prosince. Současná zima ale do nižších poloh nepřinesla sněžení prakticky žádné, což zvyšuje subjektivní pocit, že je zima hodně slabá. Lidé zkrátka zimu vnímají především podle sněhu, a v tomto směru je ta nynější poměrně katastrofální. Z teplotního hlediska, zatím, o nic úplně mimořádného nejde.

I když to neočekáváme, stále se může stát, že studená druhá polovina ledna a únor mohou zimu ještě dostat na úroveň průměru. Dle průměrných teplot jsme nyní zhruba v její polovině.



Ve středu řekne zima své poslední slovo, rozloučí se sněžením a vydatným deštěm

Ve středu řekne zima své poslední slovo, rozloučí se sněžením a vydatným deštěm

Po týdnu trvajících podprůměrných teplotách čekají Moravu a Slezsko před citelným oteplením ještě vydatné srážky a někde i přívaly sněhu.

23. 4. 2024
První polovina nového týdne bude ve znamení zimního počasí

První polovina nového týdne bude ve znamení zimního počasí

Po nejchladnějším víkendu od února i začátek nového týdne pokračuje v chladném rázu a ve znamení srážek, o víkendu by už ale mělo dorazit citelné oteplení.

22. 4. 2024