Mobile menu openmenu
Mapy počasí

Mapy počasí s plynoucí animací

Srážky zvedají hladiny řek

3. 7. 2012 | Poslední aktualizace: 00:00 3. 7. 2012 | ČHMÚ, MP, meteocentrum.cz
  • Facebook
  • Twitter/X
  • RSS
Jedná se zejména o menší toky. Srážky zvedají hladiny řek Zdroj fotografie: 123rf

Od jihozápadu střídavě přechází přes naši republiku srážková pásma. Jsou s nimi také spojené bouřky, ve kterých se ojediněle mohou vyskytnout nárazy větru přesahující 25 m/s (90 km/h), kroupy nebo i přívalové srážky. Vydatné srážky, které zasáhly severozápadní část Čech, způsobily poměrně výrazné vzestupy hladin v povodí Berounky, Ohře, dolního Labe a Jizery. V současné době jsou hladiny zasažených toků na poklesu a zvýšené průtoky se promítají v dolních úsecích.

Během odpoledne, večera a noci na zítřek se opět očekávají bouřky s možnosti přívalových srážek. Hladiny zejména menších toků budou při zasažení bouřkou reagovat prudkými vzestupy hladin. Vzhledem k předchozímu nasycení půdy nelze vyloučit překročeni nižších stupňů SPA zejména na tocích odvodňujících Brdy, horské oblasti severu a severovýchodu Čech a také v povodí Bíliny, varují hydrologové.



Tak horkou první půlku dubna Evropa nikdy nezažila

Tak horkou první půlku dubna Evropa nikdy nezažila

Příliv teplého vzduchu v minulých týdne překonával rekordy opravdu výrazně. Počasí ve velké části Evropy - tedy nejen u nás - připomínalo místy spíše červenec.

16. 4. 2024
Kde bude v příštích dnech sněžit?

Kde bude v příštích dnech sněžit?

Ochlazení je v těchto dnech velice výrazné, očekáváme nyní přeháňky, ale do nižších poloh sněžení už nezavítá. Studené počasí vydrží zhruba do víkendu, pravděpodobně v neděli k nám začne pronikat už zase teplejší vzduch.

15. 4. 2024