Mobile menu openmenu
Mapy počasí

Mapy počasí s plynoucí animací

Nečekaná inverze ztrapnila meteorology

29. 12. 2010 | Poslední aktualizace: 00:00 29. 12. 2010 | ms, meteocentrum.cz
  • Facebook
  • Twitter/X
  • RSS
Předpovědi se musely přepisovat, nížiny se slunce moc nedočkají. Nečekaná inverze ztrapnila meteorology Zdroj fotografie: 123rf

Počasí nachytalo meteorology všech meteorologických služeb v Česku, včetně Českého hydrometeorologického ústavu i meteocentra. Podle všech předpokladů měly být středa a čtvrtek slunečné dny s velmi nízkými ranními teplotami.

V noci ze úterka na středu se ale plošně na celou Českou republikou vytvořila inverzní oblačnost a ta zřejmě vydrží na většině území po celý dnešní den a také zítra. Nakonec tedy místo slunečních paprsků očekáváme spíše zataženou oblohu. Situace se ale nemění na horách, tam bude skutečně jasno nebo skoro jasno.

Předpovídání inverze je poměrně složité, protože ji nezvládají meteorologické modely. Situace v těchto dnech příliš inverzi nenasvědčovala, protože se k nám rozšiřuje výběžek vyššího tlaku od severu, takže nedochází k proudění teplého vzduchu od jihu. Nakonec ale vysoký tlak s bezvětřím k vytvoření inverze stačil a meteorologové všech institucí museli dnes ráno přepisovat své předpovědi. Inu, stane se...



Srážkově nadprůměrná, ale na sníh chudá, zima 2023/2024

Srážkově nadprůměrná, ale na sníh chudá, zima 2023/2024

Zima na přelomu let 2023 a 2024 přinesla o 67 % srážek více ve srovnání se zimami 1961-2000. Vzhledem ale k pokračujícímu trendu teplých, a převážně deštivých, zim tomu sněhová nadílka vůbec neodpovídala. Situace s malým množstvím sněhu byla pochopitelně výraznější v nížinách než v horských oblastech.

27. 3. 2024
Nadprůměrně teplé a poměrně slunečné Velikonoce?

Nadprůměrně teplé a poměrně slunečné Velikonoce?

S přibližujícími se velikonočními svátky se začíná potvrzovat velmi teplý ráz počasí, navíc na obloze neočekáváme příliš mnoho oblačnosti. Teploty se budou dostávat i nad 20 °C a není vyloučen výskyt letního dne. Na Moravě a ve Slezsku je ale nutné počítat se silnějším větrem.

26. 3. 2024