Mobile menu openmenu
Mapy počasí

Mapy počasí s plynoucí animací

Aktivita komárů poroste, pozor i na klíšťata

4. 6. 2023 | Poslední aktualizace: 19:27 4. 6. 2023 | Michael Matějka, meteocentrum.cz;ČHMÚ
  • Facebook
  • Twitter/X
  • RSS
Doporučeno je použití repelentu Aktivita komárů poroste, pozor i na klíšťata Zdroj fotografie: Petr Hlinomaz

Aktivitu klíšťat a komárů předpovídá a pravidelně zveřejňuje ČHMÚ ve spolupráci se Státním zdravotním ústavem. Podle aktuální prognózy by se měly pro první uvedený druh podmínky v nejbližších dnech mírně zhoršovat, komáři by naopak měli být aktivnější.

Na většině území je aktuálně riziko napadení klíštětem (neděle 4.6.) na nejvyšším, pátém, stupni. V pondělí se nebezpečí mírně sníží v jižní polovině území, převážně na 3. až 4. stupeň. Následující den se na tuto úroveň dostane velká většina ČR, nejvyšší stupeň zůstane hlavně v severním a severovýchodním pohraničí. 

I přes očekáváné snižovaní aktivity nelze riziko napadení klíštětem podceňovat, stále se doporučuje použití repelentu, nevystupovat do křovin a kontrolovat, že jsme si nějaké klíště z vycházky nepřinesli.

U komárů je situace prakticky opačná. Na většině území začínáme na nejnižším stupni (opět k neděli), vyšší aktivita je zejména na jihovýchodní a východní Moravě. V nejbliších dnech začnou komáři létat více, v úterý se již na převážné části území čeká 3. stupeň z pětibodové stupnice.



Příští týden se navrátí letní teploty

Příští týden se navrátí letní teploty

Po poměrně dlouhé studené verzi dubna se situace od víkendu začne výrazně měnit. Zatímco ve čtvrtek očekáváme teplotní maxima kolem 9 °C s krupkovitými přeháňkami a sněžením zpočátku i v nižších polohách, v neděli bude už přes 20 °C. A příští týden se teploty budou dostávat i přes 25 °C.

24. 4. 2024
Ve středu řekne zima své poslední slovo, rozloučí se sněžením a vydatným deštěm

Ve středu řekne zima své poslední slovo, rozloučí se sněžením a vydatným deštěm

Po týdnu trvajících podprůměrných teplotách čekají Moravu a Slezsko před citelným oteplením ještě vydatné srážky a někde i přívaly sněhu.

23. 4. 2024