Mobile menu openmenu
Mapy počasí

Mapy počasí s plynoucí animací

Při pobytu v přírodě pozor na klíšťata

23. 4. 2023 | Poslední aktualizace: 22:35 23. 4. 2023 | Michael Matějka, meteocentrum.cz
  • Facebook
  • Twitter/X
  • RSS
Aktivnější budou v nižších polohách Při pobytu v přírodě pozor na klíšťata Zdroj fotografie: 123rf.com

I když nás v nejbližších dnech čeká ochlazení, tak příchod jara je nepřehlédnutelný na celém území s výjimkou nejvyšších hor. Příjemné počasí láká k procházkám v parcích a lesních porostech. Při pobytu mimo cesty ale už opět musíme dávat pozor na nevítané parazity.

Podle aktuální prognózy bude v nejbližších dnech na většině území aktivita na třetím z pěti stupňů. V nejnižších polohách zejména na Moravě a ve Slezsku bude aktivita vysoká (4. stupeň), naopak jen mírně aktivní klíšťata se čekají ve vyšších polohách. Na hřebenech hor je riziko velmi nízké. 

Klíště si můžete přinést z listnatých nebo smíšených lesů, ale i z parků nebo zahrad. Rizikové jsou i křoviny a plochy zarostlé bylinnou vegetací, např. u vodních toků. Při nejvyšším stupni aktivity se obecně nedoporučuje vstupovat do listnatých a smíšených lesů mimo zpevněné cesty. Od druhého stupně se doporučuje používat repelent.



Kde bude v příštích dnech sněžit?

Kde bude v příštích dnech sněžit?

Ochlazení je v těchto dnech velice výrazné, očekáváme nyní přeháňky, ale do nižších poloh sněžení už nezavítá. Studené počasí vydrží zhruba do víkendu, pravděpodobně v neděli k nám začne pronikat už zase teplejší vzduch.

15. 4. 2024
Neděle bude na delší dobu poslední teplý den

Neděle bude na delší dobu poslední teplý den

V neděli očekáváme maximální denní teploty v rozmezí 21/25 °C, na jižní Moravě lokálně až 27 °C. Chladněji již bude na severozápadě a na severu území, kde budou teploty stoupat maximálně na 20 °C. Přicházející studená fronta se bude vlnit, a tak k nám studený vzduch pronikne zejména až v noci na úterý.

14. 4. 2024