Mobile menu openmenu
Mapy počasí

Mapy počasí s plynoucí animací

Během května vzrostla teplota ve vodních nádržích

29. 5. 2022 | Poslední aktualizace: 00:00 29. 5. 2022 | dt, meteocentrum.cz
  • Facebook
  • Twitter/X
  • RSS
Během května nerostla jen teplota vzduchu, ale také teplota ve vodních nádržích. Jaké teploty jsou teď aktuálně? Během května vzrostla teplota ve vodních nádržích Zdroj fotografie: 123rf

Na základě informací z Labsko-vltavského informačního dopravního systému můžeme tvrdit, že teplota vody ve vodní nádrži Orlík se pohybuje okolo 21 °C. Což už je téměř přijatelná hodnota pro první koupání. Sousední slapy hlásí hodnotu o stupeň nižší. 

S teplotou vody okolo 20 °C můžeme počítat také ve vodních nádržích Nechranice, Vranov nad Dyjí a Nové Mlýny. Čím však půjdeme do vyšších nadmořských výšek, budou teploty vody v nádržích klesat. Takže například v Jesenici u Chebu nebo ve vodní nádrži Seč se teplota vody pohybuje okolo 19 °C. Stejnou hodnotu hlásí také oblíbená Brněnská přehrada. 

Pro zajímavost vodní nádrž Labská, která se nachází ve Špindlerově Mlýně v Krkonoších, má teplotu podstatně nižší. Naměřili bychom zde jen okolo 12 °C. Tato přehrada je totiž ještě ovlivněna přítokem chladnější vody z tajícího sněhu. 

Pokud se spíše zajímáte o teplotu vody ve vodních tocích, tak i zde jsou patrné odlišnosti v závislosti na nadmořské výšce a také velikosti toku. V nižších oblastech bychom naměřili teploty okolo 19 °C. V podhorských oblastech na menších tocích okolo 14 °C. A nejnižší teplotu mají horské menší vodní toky, zde je to jen okolo 10 °C.  



Ve středu řekne zima své poslední slovo, rozloučí se sněžením a vydatným deštěm

Ve středu řekne zima své poslední slovo, rozloučí se sněžením a vydatným deštěm

Po týdnu trvajících podprůměrných teplotách čekají Moravu a Slezsko před citelným oteplením ještě vydatné srážky a někde i přívaly sněhu.

23. 4. 2024
První polovina nového týdne bude ve znamení zimního počasí

První polovina nového týdne bude ve znamení zimního počasí

Po nejchladnějším víkendu od února i začátek nového týdne pokračuje v chladném rázu a ve znamení srážek, o víkendu by už ale mělo dorazit citelné oteplení.

22. 4. 2024