Mobile menu openmenu
Mapy počasí

Mapy počasí s plynoucí animací

Počasí nasvědčuje zvýšené aktivitě klíšťat

16. 5. 2022 | Poslední aktualizace: 00:00 16. 5. 2022 | dt, meteocentrum.cz
  • Facebook
  • Twitter/X
  • RSS
Na většině míst České republiky je index aktivity klíšťat mimořádně vysoký. Počasí nasvědčuje zvýšené aktivitě klíšťat Zdroj fotografie: 123rf

Průběh počasí významně ovlivňuje aktivitu klíštěte. Právě například krátké a mírné zimy nasvědčují tomu, že aktivita klíšťat začne velmi brzy. Obecně je největší výskyt klíšťat pozorován v období od března do června s vrcholem právě v květnu. Sekundární maximum je pak pozorováno na podzim. Nejvíce klíšťatům svědčí teplé a vlhké prostředí, hůře pak snášejí sucho. 

Kde se můžete s klíštětem nejpravděpodobněji setkat? Typickým biotopem pro jeho výskyt jsou listnaté nebo smíšené lesy s bohatým bylinným patrem. V bylinném patru se totiž udržuje vhodná vlhkost prakticky po celý den. Obecně klíšťatům nesvědčí suchá a prosluněná místa nebo jehličnaté lesy bez podrostu. 

Aktuálně je na území téměř celé České republiky aktivita klíšťat na stupni číslo 5, což představuje nejvyšší stupeň rizika. Za takové situace se doporučuje použití repelentu. Nedoporučuje se vstupovat do listnatých a smíšených lesů. Nejvhodnější je se pohybovat po zpevněné cestě. Doporučují se také po procházce v lese prohlídky těla.   



Ve středu řekne zima své poslední slovo, rozloučí se sněžením a vydatným deštěm

Ve středu řekne zima své poslední slovo, rozloučí se sněžením a vydatným deštěm

Po týdnu trvajících podprůměrných teplotách čekají Moravu a Slezsko před citelným oteplením ještě vydatné srážky a někde i přívaly sněhu.

23. 4. 2024
První polovina nového týdne bude ve znamení zimního počasí

První polovina nového týdne bude ve znamení zimního počasí

Po nejchladnějším víkendu od února i začátek nového týdne pokračuje v chladném rázu a ve znamení srážek, o víkendu by už ale mělo dorazit citelné oteplení.

22. 4. 2024