Mobile menu openmenu
Mapy počasí

Mapy počasí s plynoucí animací

Jak vonné svíčky znečišťují vnitřní prostředí?

1. 5. 2022 | Poslední aktualizace: 00:00 1. 5. 2022 | dt, meteocentrum.cz
  • Facebook
  • Twitter/X
  • RSS
Asi každý jsme se někdy dostali do styku s vonnou svíčkou. Tyto svíčky jsou však kromě vůně zdrojem mnoha nežádoucích látek. Jak vonné svíčky znečišťují vnitřní prostředí? Zdroj fotografie: Depositphotos

Málokdo se zamyslí nad tím, jak může vonná svíčka znečišťovat vnitřní prostředí, a jaké látky se uvolňují při jejím hoření. Při nepříliš častém využívání těchto svíček a dostatečném větrání se ale nic špatného nestane. Problém je při jejich velmi častém používání a nedostatečném větrání vnitřních prostor. 

Problém těchto svíček spočívá v tom, že se jedná o celkem stálý zdroj znečištění ve vnitřním prostředí. Zdroj znečištění představuje užitý vosk, knot, parfemace a případná různá barviva. Při hoření těchto komponent se pak uvolňují karcinogenní látky. Látky jsou především ze skupiny aldehydů a polycyklických aromatických uhlovodíků, kam bychom mohli zařadit formaldehyd, benzen, toluen, benzo(a)pyren, dibenzodioxiny a v neposlední řadě dochází k emisím oxidu uhelnatého, uhličitého a siřičitého a suspendovaných částic PM2,5 a PM10. 

Vdechování výše vyjmenovaných látek může u některých lidí vyvolat bolesti hlavy, závratě a respirační onemocnění. Dále podle polských vědců (Adamowicz a kol., 2019) by mohlo používání vonných svíček mít souvislost s rakovinou močového měchýře. Zjednodušený princip funguje tak, že aromatické uhlovodíky v těle metabolizují díky enzymům (např. acetyltransferáza), přičemž výsledné metabolity jsou rozpustné ve vodě. Takže jsou transportovány krví a nakonec vyloučeny močí. Během své cesty tyto látky mohou interagovat s DNA buněk močového měchýře, a právě toto prostředí se v konečném důsledku stane méně odolné vůči nežádoucím vlivům. 

Znepokojivý je fakt, že počet případů s rakovinou močového měchýře každoročně stoupá a je tedy důležité identifikovat a následně eliminovat co největší množství různých rizikových faktorů způsobující toto onemocnění. Pokud chceme svíčky nadále využívat, je důležité dbát na jejich kvalitu a po jejich dohoření řádně vyvětrat místnost, kde svíčka hořela.   



Příští týden se navrátí letní teploty

Příští týden se navrátí letní teploty

Po poměrně dlouhé studené verzi dubna se situace od víkendu začne výrazně měnit. Zatímco ve čtvrtek očekáváme teplotní maxima kolem 9 °C s krupkovitými přeháňkami a sněžením zpočátku i v nižších polohách, v neděli bude už přes 20 °C. A příští týden se teploty budou dostávat i přes 25 °C.

24. 4. 2024
Ve středu řekne zima své poslední slovo, rozloučí se sněžením a vydatným deštěm

Ve středu řekne zima své poslední slovo, rozloučí se sněžením a vydatným deštěm

Po týdnu trvajících podprůměrných teplotách čekají Moravu a Slezsko před citelným oteplením ještě vydatné srážky a někde i přívaly sněhu.

23. 4. 2024