Mobile menu openmenu
Mapy počasí

Mapy počasí s plynoucí animací

Aktivita klíšťat se bude v nejbližších dnech zvyšovat

25. 4. 2022 | Poslední aktualizace: 00:00 25. 4. 2022 | mm, meteocentrum.cz;ČHMÚ
  • Facebook
  • Twitter/X
  • RSS
Větší riziko bude v nížinách než na horách Aktivita klíšťat se bude v nejbližších dnech zvyšovat Zdroj fotografie: 123rf.com

Přinesli jste si už letos z procházky do lesa klíště? Pokud ne, tak v příštích dnech je s tímto rizikem potřeba počítat pokud se vydáte na vycházku do lesa, luk nebo třeba jen do parku.

Aktivitu klíšťat u nás sleduje a předpovídá ČHMÚ a právě z jejich materiálů vyplývá, že další dny poroste nebezpečí, že si tohoto parazita přinesete domů. Ještě v pondělí bylo na většině území "jen" mírné riziko, pouze v několika regionech bylo riziko střední (zejména jižní Morava a Poohří). V úterý se už do středního rizika dostane převážná část Česka, na jihu Moravy už hovoříme o vysokém riziku napadení klíštětem. Následující den se oblast s vysokou aktivitou rozšíří na velkou část Moravy a severní poloviny Čech a místy i na Ostravsko. Na zbytku území bude riziko střední, ve vyšších a horských polohách místy mírné nebo jen nepatrné.

Při vysokém stupni rizika se doporučuje používat repelent a vyhýbat se místům se zvýšeným výskytem klíšťat jako jsou křoviny, nesečené louky a byliny a dřeviny na okrajích toků. Důležité je se také po návštěvě rizikových lokalit prohlédnout. Obecně nastává právě koncem jara maximum aktivity, i když velkou roli hraje i počasí daného roku. 



Příští týden se navrátí letní teploty

Příští týden se navrátí letní teploty

Po poměrně dlouhé studené verzi dubna se situace od víkendu začne výrazně měnit. Zatímco ve čtvrtek očekáváme teplotní maxima kolem 9 °C s krupkovitými přeháňkami a sněžením zpočátku i v nižších polohách, v neděli bude už přes 20 °C. A příští týden se teploty budou dostávat i přes 25 °C.

24. 4. 2024
Ve středu řekne zima své poslední slovo, rozloučí se sněžením a vydatným deštěm

Ve středu řekne zima své poslední slovo, rozloučí se sněžením a vydatným deštěm

Po týdnu trvajících podprůměrných teplotách čekají Moravu a Slezsko před citelným oteplením ještě vydatné srážky a někde i přívaly sněhu.

23. 4. 2024