Mobile menu openmenu
Mapy počasí

Mapy počasí s plynoucí animací

V ovzduší se nyní nachází větší množství pylu

13. 4. 2022 | Poslední aktualizace: 00:00 13. 4. 2022 | dt, meteocentrum.cz
  • Facebook
  • Twitter/X
  • RSS
Dnes a také v následujících dnech se v atmosféře bude vyskytovat větší množství pylu. Jak to ovlivní naše zdraví? V ovzduší se nyní nachází větší množství pylu Zdroj fotografie: 123rf

Mnoho lidí trpí alergií na pyl, který je právě spojen především s obdobím kvetení rostlin, tedy s jarem. Jedná se o celosvětově závažný problém. Množství pylu v ovzduší ovlivňuje průběh počasí, především pak teplota, srážky nebo sluneční záření. 

Podle aktuálního pylového semaforu, který zveřejňuje ČHMÚ, je míra ohrožení pylem v celém území České republiky vysoká a především v nižších polohách Středočeského, Pardubického Olomouckého a Moravskoslezského kraje je míra ohrožení pylem až mimořádná. 

Při takové situaci doporučuje ČHMÚ omezit pobyt venku a snížit fyzickou aktivitu. V autech se doporučují měnit pylové filtry a nejezdit s otevřenými okny. Lidem s alergií na pyl trav se nedoporučuje sekat ani sušit trávu. Velmi vhodné je také používat sluneční brýle. 

Se změnou klimatu, jejíž součástí je globální oteplování, se stále prodlužuje období, ve kterém jsou rostliny schopny produkovat pyl. Souvisí to se stále častějšími nástupy jara. Změna klimatu tak vede k většímu množství pylů v ovzduší v průběhu roku, což je špatná zpráva pro alergiky.  



Čeká nás teplý velikonoční víkend

Čeká nás teplý velikonoční víkend

V následujících dnech bude nad naše území proudit velmi teplý vzduch od jihu, který kromě nadprůměrně vysokých teplot přinese nad naše území také saharský prach, který dokonce může ovlivnit předpovídané teploty. Očekáváme poměrně slunečné počasí, se srážkami se setkáme kromě pátku až v pondělí nebo vzácně v neděli.

28. 3. 2024
Srážkově nadprůměrná, ale na sníh chudá, zima 2023/2024

Srážkově nadprůměrná, ale na sníh chudá, zima 2023/2024

Zima na přelomu let 2023 a 2024 přinesla o 67 % srážek více ve srovnání se zimami 1961-2000. Vzhledem ale k pokračujícímu trendu teplých, a převážně deštivých, zim tomu sněhová nadílka vůbec neodpovídala. Situace s malým množstvím sněhu byla pochopitelně výraznější v nížinách než v horských oblastech.

27. 3. 2024