Mobile menu openmenu
Mapy počasí

Mapy počasí s plynoucí animací

Respirátory dobře fungují i při lesních požárech

28. 9. 2021 | Poslední aktualizace: 00:00 28. 9. 2021 | mm, meteocentrum.cz;phys.org
  • Facebook
  • Twitter/X
  • RSS
Nová studie ukazuje, že představují mnohem lepší ochranu proti znečištěnému vzduchu než roušky Respirátory dobře fungují i při lesních požárech Zdroj fotografie: freeimages.com Respirátory se od konce letošní zimy staly běžnou součástí našeho života. Používáme je hlavně jako prevenci proti šíření covid-19, ale ukazuje se, že nám mohou výrazně pomoci i při znečištění vzduchu kouřem z lesních požárů nebo běžným městským smogem. To asi není nic překvapivého, ale zajímavý je rozdíl proti jiným ochranným pomůckám.

Vědci pod vedením Johna Kodrose testovali několik typů roušek - bavlněnou, chirurgickou a vyrobenou z umělého vlákna a k tomu přidali respirátory typu N95. Výsledky ukázaly, že zatímco roušky snižují množství částic kouře, které proniknou dále, zhruba na polovinu, tak respirátor snížil expozici vůči znečistění šestnáctkrát.

Autoři studie odhadují, že nošení respirátorů by mohlo snížit počet hospitalizací kvůli nadýchání se kouře z lesních požárů zhruba o 30 % (podle toho, kolik lidí by je nosilo), roušky podle typu o 6-17 %. Možná by tak stálo za to mít  pro případ extrémního znečištění vzduchu respirátory po ruce i v době, kdy už nebudou povinné. Mohly by se hodit i při cestách do oblastí, kde jsou lesní požáry časté a kde je tedy reálné riziko, že se s jejich kouřem setkáme.



O víkendu vpád studeného vzduchu vyvrcholí

O víkendu vpád studeného vzduchu vyvrcholí

Na horách hrozí především v sobotu přívaly sněhu, v nižších polohách pak hlavně v neděli a v pondělí aspoň ranní mrazy. Denní teploty budou podobné nebo i nižší, než panovaly v únoru.

18. 4. 2024
Tip na víkend? Na hory za sněhem, třeba i na běžky!

Tip na víkend? Na hory za sněhem, třeba i na běžky!

Ochlazení přináší do hor po čase opět sníh. Někde ho už je víc než v únoru a v dalších dnech navíc ještě připadne - nejspíš především v noci na sobotu. O víkendu bude navíc velice chladno...

18. 4. 2024