Mobile menu openmenu
Mapy počasí

Mapy počasí s plynoucí animací

Ozonu je málo, UV index v příštích dnech poroste

12. 6. 2021 | Poslední aktualizace: 00:00 12. 6. 2021 | meteocentrum.cz
  • Facebook
  • Twitter/X
  • RSS
V příštím týdnu s pobytem na slunku opatrně! Ozonu je málo, UV index v příštích dnech poroste Zdroj fotografie: 123rf.com

Po delší době nás v příštím týdnu čeká více suchých a slunečních dnů. Slunečním paprskům bychom se však v nadcházejících dnech měli vystavovat jen omezeně. Sluneční záření je v tomto ročním období téměř nejsilnější z celého roku, navíc při poklesu celkového množství ozonu ve stratosféře dopadá na zemský povrch velké množství škodlivého ultrafialového záření.

O víkendu bylo na stanici v Hradci Králové naměřeno 325 D.U. (Dobsonových jednotek), což odpovídá extrémně podprůměrnému stavu ozonu (11 % pod normálem). Předpověď ozonu pro další navíc předpokládá další pokles. A jelikož budou dny příštího týdne převážně slunečné, můžeme UV-Index očekávat až kolem hodnoty 8, což představuje velmi vysokou hodnotu.

Vyšší nároky na lidské tělo budou představovat i vysoké teploty, které mohou ke konci týdne atakovat až 35°C.



O víkendu vpád studeného vzduchu vyvrcholí

O víkendu vpád studeného vzduchu vyvrcholí

Na horách hrozí především v sobotu přívaly sněhu, v nižších polohách pak hlavně v neděli a v pondělí aspoň ranní mrazy. Denní teploty budou podobné nebo i nižší, než panovaly v únoru.

18. 4. 2024
Tip na víkend? Na hory za sněhem, třeba i na běžky!

Tip na víkend? Na hory za sněhem, třeba i na běžky!

Ochlazení přináší do hor po čase opět sníh. Někde ho už je víc než v únoru a v dalších dnech navíc ještě připadne - nejspíš především v noci na sobotu. O víkendu bude navíc velice chladno...

18. 4. 2024