Mobile menu openmenu
Mapy počasí

Mapy počasí s plynoucí animací

Dým z lesních požárů je nebezpečnější než jiné typy znečistění

6. 3. 2021 | Poslední aktualizace: 00:00 6. 3. 2021 | mm, meteocentrum.cz;phys.org
  • Facebook
  • Twitter/X
  • RSS
S novým poznatkem přišel tým z univerzity v San Diegu v Kalifornii Dým z lesních požárů je nebezpečnější než jiné typy znečistění Zdroj fotografie: 123rf

Nebezpečné úrovně znečištění vzduchu se obvykle stanovují podle typu či velikosti znečišťujících částic. Jedním z jejích typů je PM2.5 neboli pevné částice s průměrem do 2,5 mikrometrů. Tyto velmi jemné částečky se snadno dostanou do plic a dál do těla.

Ale jak se ukázalo v nejnovější studii, nezáleží jen na velikosti částic, ale i na jejich zdroji. Možná překvapivě se dým z lesních požárů ukázal jako nebezpečnější než běžné zdroje znečištění. Zatímco u běžných zdrojů roste riziko hospitalizace o 1 % s každými 10 mikrogramy PM2.5 ve vzduchu, u lesních požárů jde o 1,3 - 10 %. 

Jak se vlastně povedlo různé zdroje od sebe odlišit? K určení vlivu lesních požárů byla použitá kombinace jejich polohy a silného horkého větru zvaného Santa Ana, který transportuje dým k pobřeží. Navíc byly použity i mapy přímo oblaků dýmu. Hlavním závěrem je, že oblakům dýmu z lesních požárů je lepší se vyhnout, pokud to sitauce dovoluje.



O víkendu vpád studeného vzduchu vyvrcholí

O víkendu vpád studeného vzduchu vyvrcholí

Na horách hrozí především v sobotu přívaly sněhu, v nižších polohách pak hlavně v neděli a v pondělí aspoň ranní mrazy. Denní teploty budou podobné nebo i nižší, než panovaly v únoru.

18. 4. 2024
Tip na víkend? Na hory za sněhem, třeba i na běžky!

Tip na víkend? Na hory za sněhem, třeba i na běžky!

Ochlazení přináší do hor po čase opět sníh. Někde ho už je víc než v únoru a v dalších dnech navíc ještě připadne - nejspíš především v noci na sobotu. O víkendu bude navíc velice chladno...

18. 4. 2024