Mobile menu openmenu
Mapy počasí

Mapy počasí s plynoucí animací

Jak poznat podchlazeného člověka

11. 12. 2019 | Poslední aktualizace: 00:00 11. 12. 2019 | ka, meteocentrum.cz, spektrumzdravi
  • Facebook
  • Twitter/X
  • RSS
Teploty pod bodem mrazu a silný vítr budou zvyšovat riziko podchlazení. Jak poznat podchlazeného člověka Zdroj fotografie: 123rf

Zima o sobě již dává v Česku vědět -  ranní teploty při jasné obloze klesají tento týden až k -11°C. V pátek navíc bude pocitovou teplotu výrazně snižovat silný vítr a i pořádně oblečený člověk může při pobytu venku pocítit náznaky podchlazení. Jak takové příznaky podchlazení poznat a co s nimi záleží značně na stupni podchlazení.

Za podchlazení se označuje stav, kdy teplota lidského organismu klesne pod 35°C. Nejvíce ohroženými skupinami jsou novorozenci, děti a starší lidé; podchlazení podporuje nedostatečný pohyb, ale také užívání návykových látek. To se překvapivě týká i alkoholu, který sice zpočátku způsobí pocit tepla, z roztažených cév se pak ale ztrácí více tepla.

Mírné podchlazení organismu se projevuje zejména třesem, bledostí, bolestmi v končetinách, případně poruchami jemné motoriky a lehkou zmateností. Střední podchlazení organismu poznáte podle subjektivních pocitů bolesti, zpomalených reflexů a dýchání, rozšířených zorniček a také apatie či nespavosti. Nejvyšším stupněm je těžké podchlazení organismu, kdy osoba zažívá poruchy vědomí či dokonce bezvědomí, má nehmatný tep, nepravidelné dýchání, ztuhlé svaly a nakonec dochází k zástavě krevního oběhu.

Již při mírném a středním podchlazení se doporučuje vyhledat lékařskou pomoc. Jako první pomoc je třeba dostat postiženého do tepla a sucha, zamezit dalším ztrátám tepla a převléknout osobu do suchých oděvů, dek či spacího pytle. Výrazně pomůže také dodání rychlého zdroje energie (čokoláda, hroznový cukr či jiné jídlo) a pozvolné zahřívání. Pokud by to došlo až do těžkého podchlazení, pak je třeba postiženého udržovat ve stabilizované poloze, kontrolovat základní životní funkce a co nejrychleji jej dopravit do nemocnice.



O víkendu vpád studeného vzduchu vyvrcholí

O víkendu vpád studeného vzduchu vyvrcholí

Na horách hrozí především v sobotu přívaly sněhu, v nižších polohách pak hlavně v neděli a v pondělí aspoň ranní mrazy. Denní teploty budou podobné nebo i nižší, než panovaly v únoru.

18. 4. 2024
Tip na víkend? Na hory za sněhem, třeba i na běžky!

Tip na víkend? Na hory za sněhem, třeba i na běžky!

Ochlazení přináší do hor po čase opět sníh. Někde ho už je víc než v únoru a v dalších dnech navíc ještě připadne - nejspíš především v noci na sobotu. O víkendu bude navíc velice chladno...

18. 4. 2024