Mobile menu openmenu
Mapy počasí

Mapy počasí s plynoucí animací

Lidskou bolest ovlivňuje vlhkost vzduchu

24. 10. 2019 | Poslední aktualizace: 00:00 24. 10. 2019 | ka, meteocentrum.cz, nature.com
  • Facebook
  • Twitter/X
  • RSS
Výsledky potvrzuje studie provedená na 13 000 nemocných. Lidskou bolest ovlivňuje vlhkost vzduchu Zdroj fotografie: 123rf.com

Kdo by někdy neslyšel někoho mluvit o tom, jak určitě bude pršet, protože ho bolí koleno či některá jiná část těla. Již dlouho se hovoří o tom, že lidskou bolest ovlivňuje chlad, teplo či déšť a vlhko, zatím však chyběla dostatečně rozsáhlá studie, která by tyto skutečnosti potvrzovala.

Proto se skupina vědců z University of Manchester rozhodla provést 14 měsíců trvající studii o reakcích lidí s chronickými bolestmi, jako např. artritida, na změny počasí. Více než 13 000 britských občanům umožnili zaznamenávat do jejich aplikace, zda došlo ke změně jejich bolestí vůči přechozímu dni. Zároveň sledovali jejich polohu pomocí GPS, aby mohli co nejpřesněji určit počasí v místě jejich aktuálního pobytu.

Nyní publikovali své výsledky v odborném časopise Digital Medicine a odhalili, že nejvíce lidé trpí bolestmi ve dnech s vyšší vlhkostí vzduchu, nižším tlakem vzduchu a také silným větrem. Tyto změny ovlivňovaly tři čtvrtiny osob účastnících se výzkumu. Zároveň bylo zjištěno, že intenzitu bolesti silně ovlivňuje nálada. Překvapivě však nebyl zjištěn vztah mezi počasím a náladou, přestože by teplé a suché počasí mohlo lidem zlepšovat náladu a tím pádem i snižovat bolest.

Autoři studie věří, že jejich výsledky pomohou lidem s chronickými bolestmi lépe si plánovat své aktivity podle předpovědi počasí, čímž se zvýší kvalita jejich života.



První polovina nového týdne bude ve znamení zimního počasí

První polovina nového týdne bude ve znamení zimního počasí

Po nejchladnějším víkendu od února i začátek nového týdne pokračuje v chladném rázu a ve znamení srážek, o víkendu by už ale mělo dorazit citelné oteplení.

22. 4. 2024
Neděle byla ve znamení zimního a aprílového počasí

Neděle byla ve znamení zimního a aprílového počasí

Také druhý z víkendových dnů byl velmi studený, na západě Čech napadlo i přes 10 cm sněhu a po večerním vyjasnění nás čeká mrazivá noc.

21. 4. 2024