Mobile menu openmenu
Mapy počasí

Mapy počasí s plynoucí animací

Aktivita klíšťat je na nejvyšším stupni

30. 5. 2019 | Poslední aktualizace: 00:00 30. 5. 2019 | mm, meteocentrum.cz;ČHMÚ
  • Facebook
  • Twitter/X
  • RSS
Klíšťata jsou nyní velmi aktivní, současné počasí jim vyhovuje a proto je velká šance přinést si tohoto nezvaného hosta domů. Aktivita klíšťat je na nejvyšším stupni Zdroj fotografie: 123rf.com

Aktivitu klíšťat v Česku pravidelně vyhodnocuje ČHMÚ ve spolupráci se Státním zdravotním ústavem. Výsledkem analýzy je číselný index, který se může pohybovat od 1 do 10. A právě v nejbližších dnech - od pátku do pondělí platí nejvyšší 10. stupeň.

Kde je největší šance se s tímto tvorem setkat? Největší nebezpečí hrozí v listnatých a smíšených lesích, zejména v jejich bylinném podrostu. To stejné platí i pro různá křoviska nebo okraje lesů. Klíště je možné chytit i na lesních cestách, jsou-li porostlé trávou nebo jinou vegetací. Lze se s ním setkat i v okolí vodních toků. Bez rizika není ani piknik v parku nebo na zahradě, i zde se klíště může objevit.

Menší šance je naopak v jehličnatých lesích bez podrostu a v polích. Klíště nevyhledává ani příliš suchá místa stepního charakteru ani neobvykle vlhká místa, jako jsou rašeliniště. V horách jich je méně, ale pokud by jste se jich chtěli úplně zbavit, tak musíte až nad horní hranici lesa.

Při platnosti 10. stupně aktivity by mělo být při vstupu do rizikových míst použití repelentu samozřejmostí. Pokud procházíme místy s jejich vysokým výskytem, je vhodné držet se zpevněných cest a nepouštět se do volného terénu. Po návratu domů je třeba se prohlédnout a případná klíšťata odstranit.



O víkendu vpád studeného vzduchu vyvrcholí

O víkendu vpád studeného vzduchu vyvrcholí

Na horách hrozí především v sobotu přívaly sněhu, v nižších polohách pak hlavně v neděli a v pondělí aspoň ranní mrazy. Denní teploty budou podobné nebo i nižší, než panovaly v únoru.

18. 4. 2024
Tip na víkend? Na hory za sněhem, třeba i na běžky!

Tip na víkend? Na hory za sněhem, třeba i na běžky!

Ochlazení přináší do hor po čase opět sníh. Někde ho už je víc než v únoru a v dalších dnech navíc ještě připadne - nejspíš především v noci na sobotu. O víkendu bude navíc velice chladno...

18. 4. 2024