Mobile menu openmenu
Mapy počasí

Mapy počasí s plynoucí animací

Minimálně rána stále mrazivá – jak se bránit?

15. 12. 2018 | Poslední aktualizace: 00:00 15. 12. 2018 | zk, meteocentrum
  • Facebook
  • Twitter/X
  • RSS
Teplé oblečení a vitamíny rozhodně pomůžou. Minimálně rána stále mrazivá – jak se bránit? Zdroj fotografie: 123rf.com

Aktuální dny jsou poměrně chladné a ani nadcházející oteplení tento obecný ráz příliš nezmění. Denní maxima se sice budou v těch nejteplejších oblastech sahat nad nulu, ale rána budou stále mrazivá. V neděli čekáme ranní minima kolem -5 °C, v pozdějších dnech pak kolem -3 °C. Ale je to v pořádku – taková má zima být.

Chladné počasí bohužel příliš nesvědčí lidskému organismu a naše těla jsou proto více náchylná k tomu, aby se na nich projevila nějaká nemoc. Nejvíce ohrožení jsou ti, kteří již určité problémy mají. Uvádí se, že do rizikové skupiny patří zejména osoby s vysokým krevním tlakem a s aginou pectoris.

Nemocím se samozřejmě dá částečně předcházet. Tělu především nesvědčí rychlé změny teplot a není proto vhodné mít doma příliš přetopeno, aby nebyl vstup do venkovních mrazů až takovým šokem. A když už z tepla do zimy odcházíme, je zcela nezbytné vybavit se dostatečnou vrstvou oblečení, do čehož bezpochyby patří i čepice! Rozhodně se také hodí zvýšit přísun vitamínů, chladné nápoje nahradit čaji a nepřehánět to s alkoholem, který imunitu rozhodně neposílí a i když se někdy zdá, že zahřívá, ve finále je opak pravdou.

A co dělat, když už na nás něco leze? Nejlépe samozřejmě zůstat doma v teple, dopovat se vitamíny a prohřívat čajem (na kašel ideálně bylinkovým, na nachlazení zázvorovým s citrónem).



Tip na víkend? Na hory za sněhem, třeba i na běžky!

Tip na víkend? Na hory za sněhem, třeba i na běžky!

Ochlazení přináší do hor po čase opět sníh. Někde ho už je víc než v únoru a v dalších dnech navíc ještě připadne - nejspíš především v noci na sobotu. O víkendu bude navíc velice chladno...

18. 4. 2024
Teploty zůstanou pod normálem až do konce dubna

Teploty zůstanou pod normálem až do konce dubna

Chladné počasí vyvrcholí o nadcházejícím víkendu, ale oteplování v průběhu příštího týdne bude jen velmi pozvolné. Na konci měsíce se snad dostaneme k denním teplotám poblíž 20 °C

18. 4. 2024