Mobile menu openmenu
Mapy počasí

Mapy počasí s plynoucí animací

Na Ostravsku špatná kvalita ovzduší

29. 11. 2018 | Poslední aktualizace: 00:00 29. 11. 2018 | zk, meteocentrum
  • Facebook
  • Twitter/X
  • RSS
Spolehlivé zlepšení nastane až v pondělí. Na Ostravsku špatná kvalita ovzduší Zdroj fotografie: 123rf

Za poslední dny se na území České republiky zhoršila kvalita ovzduší. Díky vlivu tlakové výše byly v atmosféře potlačovány výstupné pohyby, které by znečištění transportovaly do vyšších vrstev, a protože chyběly také srážky, nemohly být znečišťující látky ani vymývány a ukládány do půdy.

Nejhorší situace panovala ve středu, kdy byly prakticky na celém území velmi vysoké koncentrace polétavého prachu, který se usazuje v dýchacích cestách a může být příčinou jejich chorob. Během čtvrtka se nicméně ovzduší přece jen trochu čistilo (zřejmě kvůli zesílení větru), ale na málo větrném Ostravsku zůstaly koncentrace stále v hodnotách, díky kterým zde celková kvalita ovzduší spadá do kategorie „špatná“. A velké zlepšení situace nezaznamenala ani oblast Mostecké pánve.

Na Mostecku se nečistoty z ovzduší vymyjí už v pátek odpoledne, kdy sem dorazí sněžení nebo mrznoucí déšť, který je spolehlivě vychytá. Na Ostravsko ovšem pořádné srážky dorazí nejspíš až v pondělí (do té doby mají i občasné srážky jen menší šanci) a horší kvalita ovzduší zde bude pokračovat. Pomine ale alespoň vliv tlakové výše a prach bude přeci jen o něco lépe rozptylován do vyšších vrstev.



Skandinávie i nadále prožívá neobvykle chladné počasí

Skandinávie i nadále prožívá neobvykle chladné počasí

Po začátku dubna, kdy na řadě míst Skandinávie naměřili meteorologové rekordně nízká minima, i druhá půlka měsíce má být podprůměrné studená.

19. 4. 2024
O víkendu vpád studeného vzduchu vyvrcholí

O víkendu vpád studeného vzduchu vyvrcholí

Na horách hrozí především v sobotu přívaly sněhu, v nižších polohách pak hlavně v neděli a v pondělí aspoň ranní mrazy. Denní teploty budou podobné nebo i nižší, než panovaly v únoru.

18. 4. 2024