Mobile menu openmenu
Mapy počasí

Mapy počasí s plynoucí animací

S rostoucími teplotami poroste i UV index

6. 8. 2018 | Poslední aktualizace: 00:00 6. 8. 2018 | zk, meteocentrum
  • Facebook
  • Twitter/X
  • RSS
Bude dobré držet se ve stínu. S rostoucími teplotami poroste i UV index Zdroj fotografie: 123rf.com

Nová vlna veder nastupuje na scénu! Už v úterý budou teploty stoupat na 29 až 33 °C, v Polabí i výše, a ve středu a ve čtvrtek budou dokonce kolem 21 až 36 °C, přičemž lokálně může být dosahováno i 38 °C. Navíc bude až do středy stále docela slunečno (oblačnost se bude zvětšovat jen občasně) a na sluníčku tak bude pocitově ještě tepleji.

Proti horku bude nutné se intenzivně bránit! Nejlepší je v odpoledních hodinách vůbec nevycházet ven, a pokud už ven musíme, tak se držet co nejvíce ve stínu. Rozhodně je nutné pití dostatečného množství nealkoholických nápojů bez kofeinu a při delším pobytu na slunci nesmí chybět pokrývka hlavy!

Kromě vysokých teplot nás bude trápit podprůměrné množství stratosférického ozonu, díky čemuž bude vysoký UV index. Spálit se na sluníčku v létě můžeme relativně snadno vždycky, ale v těchto dnech k tomu nebude potřeba pobývat na něm nijak zvlášť dlouho. Chraňme proto pokožku vrstvou oblečení nebo alespoň kvalitním opalovacím krémem s vysokým UV faktorem. Na oči je také vhodné nasadit sluneční brýle, aby nedošlo k poškození zraku.



O víkendu vpád studeného vzduchu vyvrcholí

O víkendu vpád studeného vzduchu vyvrcholí

Na horách hrozí především v sobotu přívaly sněhu, v nižších polohách pak hlavně v neděli a v pondělí aspoň ranní mrazy. Denní teploty budou podobné nebo i nižší, než panovaly v únoru.

18. 4. 2024
Tip na víkend? Na hory za sněhem, třeba i na běžky!

Tip na víkend? Na hory za sněhem, třeba i na běžky!

Ochlazení přináší do hor po čase opět sníh. Někde ho už je víc než v únoru a v dalších dnech navíc ještě připadne - nejspíš především v noci na sobotu. O víkendu bude navíc velice chladno...

18. 4. 2024