Mobile menu openmenu
Mapy počasí

Mapy počasí s plynoucí animací

Suché a větrné počasí nesvědčí alergikům

30. 4. 2018 | Poslední aktualizace: 00:00 30. 4. 2018 | zk, meteocentrum; různé zdroje
  • Facebook
  • Twitter/X
  • RSS
Z pylů momentálně probíhá sezóna silně alergizující břízy. Suché a větrné počasí nesvědčí alergikům Zdroj fotografie: pixabay.com

Jaro je již v plném proudu a společně s tím některé z nás trápí pylové alergie. Aktuálně jsou v ovzduší především pyly břízy, buku, dubu, vrby jívy, topolu a jilmu, přičemž bříza, která je zároveň velmi silným alergenem, má nad ostatními dominanci.

Situace ohledně pylů byla pro alergiky momentálně nepříznivá i kvůli počasí. Při dešti nebo alespoň vysoké vlhkosti vzduchu se pylová zrnka vážou na kapičky vody a do našich dýchacích cesta se pak nedostávají, neboť jsou společně s vodou dopravována k zemi. A nyní bylo dlouhou dobu povětšinou sucho... V neděli útočné jednotce těchto alergenů nahrál také silnější vítr (nárazy v nížinách až 15 m/s), který z rostlin pyl účinně „vyprašoval“ a roznášel jej po kraji.

Kromě počasí znepříjemňuje alergikům život také znečištění z automobilové dopravy. Pyly se ochotně vážou i na tyto polutanty, které ovšem na rozdíl od kapek deště nepadají k zemi, ale vznášejí se vesele ve vzduchu. Pobyt ve městě u silnice tedy může být pro alergiky horší než v přírodě uprostřed lesa.

Existují samozřejmě i další alergeny, a ne jenom pyly. Některé jsou na počasí závislé obdobně jako pyly (například prach) a u některých je to zcela naopak (například plísně).



O víkendu vpád studeného vzduchu vyvrcholí

O víkendu vpád studeného vzduchu vyvrcholí

Na horách hrozí především v sobotu přívaly sněhu, v nižších polohách pak hlavně v neděli a v pondělí aspoň ranní mrazy. Denní teploty budou podobné nebo i nižší, než panovaly v únoru.

18. 4. 2024
Tip na víkend? Na hory za sněhem, třeba i na běžky!

Tip na víkend? Na hory za sněhem, třeba i na běžky!

Ochlazení přináší do hor po čase opět sníh. Někde ho už je víc než v únoru a v dalších dnech navíc ještě připadne - nejspíš především v noci na sobotu. O víkendu bude navíc velice chladno...

18. 4. 2024