Mobile menu openmenu
Mapy počasí

Mapy počasí s plynoucí animací

Slunce opaluje jako o život, stav ozónu je podprůměrný

29. 4. 2018 | Poslední aktualizace: 00:00 29. 4. 2018 | ms, meteocentrum.cz
  • Facebook
  • Twitter/X
  • RSS
Podprůměrný stav ještě chvíli vydrží. Slunce opaluje jako o život, stav ozónu je podprůměrný Zdroj fotografie: 123rf.com Kdo využívá tohoto slunečného víkendu k pobytu na slunci a třeba i opalování, měl by se mít na pozoru. Je to dost možná jeho první opalování v této sezoně, a přitom hned za velmi letních podmínek. Nejde o teploty, ale o stav ozonové vrstvy, která je náš chrání před škodlivým ultrafialovým zářením. Ta je v těchto dnech výrazně podprůměrná a slunce tedy opaluje víc.

Duben obvykle přináší nejvyšší stav ochranné ozonové vrstvy z celého roku, ale letos se už od zhruba 12. dubna pohybují stavy ozonu hluboko pod normálem, aktuálně zhruba 15 % pod průměrem pro tuto část roku. V absolutních hodnotách je nyní stav ozonu na provni odpovídající letním prádzninovým měsícům, ba dokonce by současné hodnoty byly i v červenci považovány za lehce podprůměrné.

Předpověď na nejbližší dny přepokládá pokračování hluboce podprůměrného stavu ozonu, čili relativně vysoký UV index, který ukazuje na nebezpečnost pobytu na přímém slunci. Aktuální hodnota UV indexu v poledních hodinách je zhruba na úrovni 5,5-6, což je už spíše vysoký stav. Běžně se v dubnu UV index pohybuje na hodnotách kolem 4-5. Jelikož teploty už svádí k odkládání oblečení, je vhodné se minimálně dobře namazat. 





Příští týden se navrátí letní teploty

Příští týden se navrátí letní teploty

Po poměrně dlouhé studené verzi dubna se situace od víkendu začne výrazně měnit. Zatímco ve čtvrtek očekáváme teplotní maxima kolem 9 °C s krupkovitými přeháňkami a sněžením zpočátku i v nižších polohách, v neděli bude už přes 20 °C. A příští týden se teploty budou dostávat i přes 25 °C.

24. 4. 2024
Ve středu řekne zima své poslední slovo, rozloučí se sněžením a vydatným deštěm

Ve středu řekne zima své poslední slovo, rozloučí se sněžením a vydatným deštěm

Po týdnu trvajících podprůměrných teplotách čekají Moravu a Slezsko před citelným oteplením ještě vydatné srážky a někde i přívaly sněhu.

23. 4. 2024