Mobile menu openmenu
Mapy počasí

Mapy počasí s plynoucí animací

Slunce už může řádně opalovat

20. 4. 2018 | Poslední aktualizace: 00:00 20. 4. 2018 | zk, meteocentrum
  • Facebook
  • Twitter/X
  • RSS
Množství ozonu je navíc nyní nízké. Slunce už může řádně opalovat Zdroj fotografie: 123rf

Slunné letní dny má mnoho z nás spojené s koupáním a opalováním. Léto sice ještě není a teplota vody se na koupání ještě moc nehodí, ale teplota vzduchu nyní přechodně letních hodnot dosahuje a slunce už řádně opaluje a bez problémů se můžeme i spálit.

Šanci na spálení aktuálně zvyšuje malé množství ozonu nad našimi hlavami. V pátek jej bylo podle měření v Hradci Králové 309 D.U. (Dobsonových jednotek), což je 21 % pod dlouhodobým průměrem. Tato velká odchylka od průměru není pro duben nijak netypická, ale o to větší pozor si musíme dávat.

Na množství ozonu závisí tzv. UV-Index, který nám v podstatě napovídá, jaké ochranné prostředky bychom měli proti účinkům slunečnému záření použít. Jeho hodnota je nyní přes 5, kdy už je vhodné chránit pokožku opalovacím krémem s faktorem alespoň 30. Hodí se i sluneční brýle a pokrývka hlavy.

Ozonu bude v nadcházejících dnech mírně přibývat, ale jeho množství bude stále podprůměrné. Díky tomu bude klesat i UV-Index a s tím i nebezpečí, že se na sluníčku nepříjemně spálíme. Při delším vystavování se jeho paprskům se však opalovací krém bude stále hodit! Jiná situace nastane začátkem příštího týdne, kdy slunce na modré obloze zakryjí mraky.



Kde bude v příštích dnech sněžit?

Kde bude v příštích dnech sněžit?

Ochlazení je v těchto dnech velice výrazné, očekáváme nyní přeháňky, ale do nižších poloh sněžení už nezavítá. Studené počasí vydrží zhruba do víkendu, pravděpodobně v neděli k nám začne pronikat už zase teplejší vzduch.

15. 4. 2024
Neděle bude na delší dobu poslední teplý den

Neděle bude na delší dobu poslední teplý den

V neděli očekáváme maximální denní teploty v rozmezí 21/25 °C, na jižní Moravě lokálně až 27 °C. Chladněji již bude na severozápadě a na severu území, kde budou teploty stoupat maximálně na 20 °C. Přicházející studená fronta se bude vlnit, a tak k nám studený vzduch pronikne zejména až v noci na úterý.

14. 4. 2024