Mobile menu openmenu
Mapy počasí

Mapy počasí s plynoucí animací

Do chřipkového období udeří mrazy

5. 2. 2018 | Poslední aktualizace: 00:00 5. 2. 2018 | zk, meteocentrum; ČHMÚ
  • Facebook
  • Twitter/X
  • RSS
Chránit se musíme všichni. Do chřipkového období udeří mrazy Zdroj fotografie: Zuzana Kluková

Chřipkové epidemie, která v Česku řádí, snad ani není možné si nevšimnout. Spousta pracujících je na nemocenských, děti kvůli nemocem zůstávají místo školy doma a nemocnice dokonce omezují nebo zcela zakazují návštěvy, aby chránily svoje pacienty. A do této situace přijde na naše území ta nejmrazivější noc roku!

Díky vpádu studeného kontinentálního vzduchu se bude notně ochlazovat už v pondělí večer. V noci pak bude půda ztrácet další teplo, a to zejména v místech s celonočně jasnou oblohou a ještě více v místech, kde bude zároveň země pokrytá sněhem. Úterní ranní minima by se měla vesměs pohybovat mezi -5 a -9 °C, ale na severovýchodě budou díky zmíněným faktorům pravděpodobně četně klesat pod -10 °C a lokálně i pod -12 °C.

Pro naše zdraví nebudou takto nízké teploty rozhodně ani trochu prospěšné. Samy o sobě sice nemoci nepřináší (nepočítáme-li skutečná prochladnutí nebo nějaké omrzliny), ale naše tělo musí vyvíjet více energie na to, aby se zahřálo, a nezbývá mu už tolik sil na boj například s chřipkovými viry. Je proto nutné dobře se obléci (ideálně ve více vrstvách) a nezdržovat se venku déle, než je nezbytně nutné. Doporučit lze přísun vitaminu C a v případě prvních náznaků choroby zůstat doma s teplým čajem a nevystavovat se dalším rizikům.

Mrazy mohou neblaze působit také na vegetaci, která se už někde začala dokonce připravovat na jaro (pučící stromy a podobně). Výhodu mají oblasti, kde leží sněhová pokrývka, která je sice na povrchu extrémně studená, ale jinak funguje jako skvělý tepelný izolant. Sníh z rostlin tedy neodstraňujte, neboť je pro ně v tuto chvíli jedinou záchranou.



O víkendu vpád studeného vzduchu vyvrcholí

O víkendu vpád studeného vzduchu vyvrcholí

Na horách hrozí především v sobotu přívaly sněhu, v nižších polohách pak hlavně v neděli a v pondělí aspoň ranní mrazy. Denní teploty budou podobné nebo i nižší, než panovaly v únoru.

18. 4. 2024
Tip na víkend? Na hory za sněhem, třeba i na běžky!

Tip na víkend? Na hory za sněhem, třeba i na běžky!

Ochlazení přináší do hor po čase opět sníh. Někde ho už je víc než v únoru a v dalších dnech navíc ještě připadne - nejspíš především v noci na sobotu. O víkendu bude navíc velice chladno...

18. 4. 2024