Mobile menu openmenu
Mapy počasí

Mapy počasí s plynoucí animací

Prospívají procházky podél frekventovaných ulic měst lidskému zdraví?

9. 12. 2017 | Poslední aktualizace: 00:00 9. 12. 2017 | zk, meteocentrum; ScienceDaily
  • Facebook
  • Twitter/X
  • RSS
Na tuto otázku se pokusili odpovědět vědci z Londýna. Prospívají procházky podél frekventovaných ulic měst lidskému zdraví? Zdroj fotografie: 123rf

Každý z nás jistě někdy slyšel větičku typu: „Nebuď pořád doma a jdi se trochu projít na čerstvý vzduch.“ Někteří to mají jednoduché a za skutečně čerstvým vzduchem mohou vyrazit do lesa nebo alespoň do parku. Co ale ti, kteří bydlí v centru velkoměsta? Není tam ovzduší pro zdraví spíše škodlivé?

Na tuto otázku hledali odpověď vědci z Londýna, kteří zkoumali, jaký vliv má hodinová procházka na organismus starších lidí – konkrétně na jejich srdce a plíce. Průzkumu se zúčastnilo 119 dobrovolníků starších 60 let a týkal se srovnání hodinové procházení po Oxford Street (rušná ulice, která pravidelně překračuje imisní limity) a po klidné části Hyde parku.

Účastníkům průzkumu byly před danou procházkou i po ní změřeny kapacita plic, průtok krve, krevní tlak a srdeční tepová frekvence. Obecně platí, že při cvičení dochází ke zvýšení kapacity plic, zvýšení průtoku krve, snížení krevního tlaku a zvýšení tepové frekvence. Tyto prospěchy (nebo alespoň některé z nich) byly po procházce v parku patrné u všech účastníků průzkumu, ale při procházení v Oxford street byly prospěchy vidět pouze u malého procenta dobrovolníků (4,6 % zdravých osob, 16 % osob s chronickými nemocemi plic a 8,6 % osob s chorobami srdce). Lidé zde totiž dýchají hromadu škodlivin, se kterými se tělo musí vypořádat, a prospěchy ze cvičení se tím prakticky anulují.

Je tedy patrné, že chůze podél frekventovaných a tudíž silně znečištěných ulic většinou mnoho zdravotních benefitů nepřinese. Něco jiného by mohl být běh, ale ten si již mnozí starší občané dovolit nemohou. Řešením tedy je nelenit a zajít si na procházku do parku, byť je třeba vzdálený.



Čeká nás teplý velikonoční víkend

Čeká nás teplý velikonoční víkend

V následujících dnech bude nad naše území proudit velmi teplý vzduch od jihu, který kromě nadprůměrně vysokých teplot přinese nad naše území také saharský prach, který dokonce může ovlivnit předpovídané teploty. Očekáváme poměrně slunečné počasí, se srážkami se setkáme kromě pátku až v pondělí nebo vzácně v neděli.

28. 3. 2024
Srážkově nadprůměrná, ale na sníh chudá, zima 2023/2024

Srážkově nadprůměrná, ale na sníh chudá, zima 2023/2024

Zima na přelomu let 2023 a 2024 přinesla o 67 % srážek více ve srovnání se zimami 1961-2000. Vzhledem ale k pokračujícímu trendu teplých, a převážně deštivých, zim tomu sněhová nadílka vůbec neodpovídala. Situace s malým množstvím sněhu byla pochopitelně výraznější v nížinách než v horských oblastech.

27. 3. 2024