Mobile menu openmenu
Mapy počasí

Mapy počasí s plynoucí animací

Špatná kvalita ovzduší způsobuje přibližně 16% předčasných úmrtí

8. 11. 2017 | Poslední aktualizace: 00:00 8. 11. 2017 | zk, meteocentrum; ScienceDaily
  • Facebook
  • Twitter/X
  • RSS
Zejména při smogových situacích je proto třeba dodržovat určitá opatření. Špatná kvalita ovzduší způsobuje přibližně 16% předčasných úmrtí Zdroj fotografie: 123rf

To, že znečišťující látky, které se ve vzduchu kolem nás vyskytují, způsobují lidem různé zdravotní potíže, je jistá věc. Až donedávna se ale nevědělo, kolik úmrtí je globálně se špatnou kvalitou ovzduší spojeno. Tuto otázku zodpověděl výzkumný tým P. J. Lanndrigana, který zkoumal vliv přítomnosti polutantů na úmrtnost v roce 2015.

V rámci tohoto výzkumu bylo zjištěno, že znečištění globálně způsobilo 16 % předčasných úmrtí, což je třikrát více, než mají za následek AIDS, tuberkulóza a malárie dohromady! V porovnání se ztrátami na životech ve válkách a jiných formách násilí je to dokonce patnáctkrát více. Zemře takto i více lidí než v důsledku nemocí způsobených aktivním kouřením nebo v důsledku hladomoru.

Je tedy jasné, že znečištění ovzduší nemůžeme rozhodně brát na lehkou váhu. Konkrétně v zimním období čas od času zažíváme smogové situace spojené s vysokými koncentracemi polétavého prachu, který dráždí dýchací ústrojí. Při déle trvající smogové situaci bývají zaváděny regulace, které ukládají továrnám omezit výrobu a tím i produkci dalších znečišťujících látek. Částečně ale můžeme pomoci i my, a to tím, že nebudeme vyjíždět s autem do ulic již zamořeného města a místo toho použijeme hromadnou dopravu.

Pak je samozřejmě nutné pečlivě dbát o své zdraví. Především děti, starší občané a osoby s potížemi dýchacího ústrojí by se za smogových situací měli vyhnout fyzické námaze náročné na dýchání.



Skandinávie i nadále prožívá neobvykle chladné počasí

Skandinávie i nadále prožívá neobvykle chladné počasí

Po začátku dubna, kdy na řadě míst Skandinávie naměřili meteorologové rekordně nízká minima, i druhá půlka měsíce má být podprůměrné studená.

19. 4. 2024
O víkendu vpád studeného vzduchu vyvrcholí

O víkendu vpád studeného vzduchu vyvrcholí

Na horách hrozí především v sobotu přívaly sněhu, v nižších polohách pak hlavně v neděli a v pondělí aspoň ranní mrazy. Denní teploty budou podobné nebo i nižší, než panovaly v únoru.

18. 4. 2024