Mobile menu openmenu
Mapy počasí

Mapy počasí s plynoucí animací

Slunečné počasí umocňuje alergie

2. 4. 2016 | Poslední aktualizace: 00:00 2. 4. 2016 | zk, meteocentrum.cz
  • Facebook
  • Twitter/X
  • RSS
Nepříjemný pyl a prach se mnohem hůře rozptylují. Slunečné počasí umocňuje alergie Zdroj fotografie: FG Forrest

Jaro už máme v plném proudu, což mimo jiné znamená, že kvete čím dál tím víc rostlin. Na pohled je to sice nádherné, ale lidé s alergií na pyl z toho valnou radost nemají. Nastává pro ně totiž období neustálého kýchání, rýmy a zarudlých očí.

Nejhorší jsou pro alergiky dny, ve kterých převládá vliv talkové výše. V ní totiž dominují sestupné pohyby a rozptylové podmínky jsou pak celkově horší než v oblastech s nízkým tlakem vzduchu.

Takto na jaře se už tlakové výše projevuje převážně slunečnými dny (inverzní nízká oblačnost už není tak běžná) a právě při nich si tedy musí alergici svůj stav hlídat! Největší úlevu od všudypřítomných alergenů naproti tomu přináší déšť, který je účinně ze vzduchu vymývá.

Nyní jsou však slunečné dny na programu až do úterka. Teprve ve středu se začnou četněji objevovat srážky v podobě přeháněk nebo i bouřek.

Co se konkrétních alergenů týče, tak nejvíce je momentálně v ovzduší pylových zrn olše, jasanu, vrby, habru, jilmu a topolu. Hojně pak byl naměřen také pyl tisu a okrasných cypřišovitých dřevin, které nicméně alergizují jen velmi málo.

V nejbližších dnech se pak do vzduchu v hojném počtu uvolní pylová zrna břízy, která jsou nejsilnějším jarním alergenem. O něco později to bude v horských oblastech, kde je mnohem chladněji než v nížinách a kde je květ všech rostlin o něco málo posunut.



Sobotní maximální teploty mohou být ovlivněny saharským prachem

Sobotní maximální teploty mohou být ovlivněny saharským prachem

Sobotní den bude pravděpodobně nejteplejší den týdne a Velikonoc. Přesto mohou být odpolední maximální teploty ovlivněny saharským prachem, který k nám doputuje v rámci jižního proudění. Saharského prachu v ovzduší očekáváme poměrně velké množství.

29. 3. 2024
Čeká nás teplý velikonoční víkend

Čeká nás teplý velikonoční víkend

V následujících dnech bude nad naše území proudit velmi teplý vzduch od jihu, který kromě nadprůměrně vysokých teplot přinese nad naše území také saharský prach, který dokonce může ovlivnit předpovídané teploty. Očekáváme poměrně slunečné počasí, se srážkami se setkáme kromě pátku až v pondělí nebo vzácně v neděli.

28. 3. 2024