Mobile menu openmenu
Mapy počasí

Mapy počasí s plynoucí animací

Mráz může poškodit kvetoucí ovocné stromy

28. 3. 2023 | Poslední aktualizace: 17:22 28. 3. 2023 | David Tichopád, meteocentrum.cz
  • Facebook
  • Twitter/X
  • RSS
Ve středu ráno se očekává mráz ve vegetačním období. Mráz může poškodit kvetoucí ovocné stromy Zdroj fotografie: 123rf

Nad naše území proniká od severozápadu mezi tlakovou níží nad východní Evropou a tlakovou výší nad Francií chladný vzduch. Tato tlaková výše se začne v noci na středu přesouvat z Francie směrem na východ a ve středu ránu bude naše území ležet v jejím středu. 

Tato situace bude znamenat utišení větru a minimum oblačnosti, což nahrává poklesu teplot relativně hluboko pod bod mrazu. Teploty mohou klesat ve středu ráno zejména na východě území, kde bude míň oblačnosti, až k -7 °C. Na zbytku území poklesnou na -1/-5 °C. 

Mráz tak může poškodit zejména kvetoucí stromy, které vykvetly v důsledku předchozího teplého počasí. Pro zmírnění škod se doporučuje například lehce ostřikovat porost v době záporných teplot nebo zadýmovaní porostu. U ostřikování je důležité přetrvat až do vzestupu teplot nad nulu. 

Další ochlazení, které může poškodit kvetoucí vegetaci přijde pravděpodobně v průběhu příštího týdne. Jak intenzivní ochlazení nastane, se bude ještě upřesňovat. 



Skandinávie i nadále prožívá neobvykle chladné počasí

Skandinávie i nadále prožívá neobvykle chladné počasí

Po začátku dubna, kdy na řadě míst Skandinávie naměřili meteorologové rekordně nízká minima, i druhá půlka měsíce má být podprůměrné studená.

19. 4. 2024
O víkendu vpád studeného vzduchu vyvrcholí

O víkendu vpád studeného vzduchu vyvrcholí

Na horách hrozí především v sobotu přívaly sněhu, v nižších polohách pak hlavně v neděli a v pondělí aspoň ranní mrazy. Denní teploty budou podobné nebo i nižší, než panovaly v únoru.

18. 4. 2024