Mobile menu openmenu
Mapy počasí

Mapy počasí s plynoucí animací

Houby ještě rostou, už spíš v nižších polohách

28. 10. 2020 | Poslední aktualizace: 00:00 28. 10. 2020 | ms, meteocentrum.cz
  • Facebook
  • Twitter/X
  • RSS
Na horách již na ně začíná být chladno Houby ještě rostou, už spíš v nižších polohách Zdroj fotografie: 123rf.com Letošní houbařská sezona je po dlouhé době vynikající. Asi největší houbařské žně probíhaly v září, ale houby se daly nasbírat i předtím a také potom. Ještě nyní na konci října přetrvávají vhodné podmínky pro růst hub - po vydatných srážkách v polovině měsíce je půda po celé republice dostatečně zalitá i v nehlubších lesích, ale také na loukách a travinách. Tato fáze podzimu udržuje vláhu po celý den i bez deště, teploty jsou totiž nízké, vlhkost vzduchu vysoká, sluneční svit minimální...

Nedostatek srážek už houbaře letos určitě limitovat nebude - sezonu ukončí pokles teploty pod úroveň vhodnou pro růst hub. Jelikož optimální teplota pro růst klasických oblíbených hřibovitých hub je zhruba 15-20 °C, tak už se do této fáze dostáváme. Ještě v minulém týdnu byly takové teploty dosahovány a nyní tak můžeme v lesích sbírat houby, které vzešly právě z tepla v minulém týdnu. Současné teploty již novým houbám moc nesvědčí.

V závěru sezony už není vhodné jezdit za houbami do hor, jak jsme zvyklí v létě. Na horách už je na ně nyní chladno. Takže žádná Šumava, daleko větší šance na pěkné úlovky je nyní v třeba v lesích v Polabí a i třeba v městských parcích. A jak se budou teploty dále snižovat, tak bude stále těžší najít klasické hřibovité houby. V nejbližším týdnu by ovšem měly být teploty aspoň v teplejších oblastech jakž takž dostačující. Až se ochladí víc, budeme ještě moci sbírat třeba hlívu ústřičnou, která dokáže růst až dokud nepřijdou mrazy. Letošní houbařská sezona se tedy už blíží ke konci a můžeme říct, že byla povedená.



Příští týden se navrátí letní teploty

Příští týden se navrátí letní teploty

Po poměrně dlouhé studené verzi dubna se situace od víkendu začne výrazně měnit. Zatímco ve čtvrtek očekáváme teplotní maxima kolem 9 °C s krupkovitými přeháňkami a sněžením zpočátku i v nižších polohách, v neděli bude už přes 20 °C. A příští týden se teploty budou dostávat i přes 25 °C.

24. 4. 2024
Ve středu řekne zima své poslední slovo, rozloučí se sněžením a vydatným deštěm

Ve středu řekne zima své poslední slovo, rozloučí se sněžením a vydatným deštěm

Po týdnu trvajících podprůměrných teplotách čekají Moravu a Slezsko před citelným oteplením ještě vydatné srážky a někde i přívaly sněhu.

23. 4. 2024